Canalul Dunăre-Marea Neagră. Autorităţile încearcă să prevină un dezastru ecologic după scufundarea unei nave
Data publicării:
După o noapte întreagă de luptă cu flăcările, pompierii au reuşit să ţină sub control incendiul de la bordul împingătorului sub pavilion ungar.
La primele ore ale dimineţii însă, din cauza vântului puternic, flăcările s-au extins pe toată suprafaţa navei, iar pompierii au fost nevoiţi să inunde interiorul navei.
„Practic, s-au inundat compartimentele mari, fapt ce a dus la scufundarea navei într-o zonă unde spre norocul nostru, între ghilimele, nu afectează decât un singur sens de navigație”, a declarat Severin Anastase, director de exploatare la Administrația Canalelor Navigabile.
În rezervoare se aflau peste 90 de tone de combustibil, iar mare parte din această cantitate s-a scurs în apa canalului. Pentru a preveni un dezastru ecologic, specialiştii au instalat baraje şi au acţionat cu substanţe care au anihilat hidrocarburile.
„La ora aceasta se intervine cu substanță biodegradabilă absorbantă de produse petroliere care fiind în cantitate mai mare se și recuperează de pe suprafața apei, plus niște pernuțe de culoare albă care sunt tot absorbante de produse petroliere”, a explicat Nicolae Stere, administratorul firmei pentru depoluare.
Cei şapte membrii ai echipajului au fost preluaţi de altă navă. Împingătorul unguresc „Dunafoldvar” conducea un convoi de şase barje încărcate cu minereu de fier care trebuia să ajungă la Krems, în Austria.