Camerele de monitorizare mai au nevoie și de o lege pentru a fi eficiente

Data publicării:
Capture

Aceste imagini surprinse de camerele de supraveghere i-au fost utile doar poliţistului aflat în intersecţie. Era acuzat de şoferul imprudent că i-ar fi făcut semn să se încadreze greşit. În realitate, imaginile arată că omul legii nu avea nicio vină.

În intersecţiile din Bucureşti sunt peste o mie de astfel de camere de monitorizare trafic administrate de Poliţia Locală sau de Primăriile de sector.

Aceasta este doar una dintre intersecţiile în care sunt foarte multe camere de supraveghere. Imaginile sunt atent monitorizate în dispecerat. Sunt văzute toate mişcările pietonilor sau ale şoferilor doar că imaginile nu sunt folosite la adevărata lor valoare”, relatează Cristian Popa, Reporter Digi24.

În Spania, de exemplu, dispecerii analizează imaginile. Când constată vreo infracţiune, completează direct procesul verbal şi îl trimit prin poştă vinovatului. La noi, imaginile surprinse de camerele de supraveghere au doar rol consultativ.

În România, în momentul de faţă, nu poţi să constaţi o contravenţie la regimul rutier decât prin propriile simţuri. Ele pot fi folosite la nivel de informaţie, pot fi invitaţi acei conducători auto dar doar atenţionaţi sau avertizaţi verbal şi atât, atât timp cât legea nu permite”, spune Dumitru Coarnă, lider sindicat SNPPC.

Concret, degeaba se vede pe imagini că şoferii trec pe culoarea roşie a semaforului sau că întorc neregulementar. Câtă vreme abaterea nu a fost observată de un poliţist, la faţa locului, făptaşul scapă nepedepsit.

O iniţiativă legislativă la nivel de Guvern, la nivel de MAI, care să modifice regimul contravenţional, ordonanţa 2 şi ordonanţa 195 care îmi reglementează circulaţia rutieră şi să creeze această posibilitate juridică la câteva tipuri de contravenţii”, propune Dumitru Coarnă.

„Sunt foarte mulţi care trec pe roşu sunt foarte mulţi care taie intersecţia pe unde nu trebuie ar fi foarte bine” spune un șofer bucureștean.

În Spania, pe lângă un trafic mai sigur, camerele de supraveghere aduc şi sume importante bugetelor locale.

Cea mai profitabilă cameră de supraveghere a traficului care aparţine primăriei Madrid se află aici în zona centrală a Madridului. Este o stradă rezevată doar rezidenţilor. 47.757 de şoferi au ignorat acest semn de-a lungul anului trecut şi au fost amendaţi cu câte 90 de euro iar primăria a încasat în total 876.429 de euro din amenzi”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

De la începutul anului, poliţiştii rutieri din Capitală au dat aproape 20.000 de amenzi pentru parcări ilegale sau infracţiuni în trafic. Pentru toate a fost nevoie de prezenţa fizică a unui agent la locul faptei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Benzina și motorina de la 1 ianuarie, o nouă lovitură pentru buzunarul românilor. Cât ajunge să coste...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...