În atenţia organizaţiei ajung anual sute de plângeri de la români care au cumpărat animale ţinute în spaţii improprii şi care au murit apoi în casele lor. Dacă în România încă mai poţi cumpăra un câine de la mall, alte ţări precum Franţa sau Belgia au interzis acest lucru. Aici, animalele de companie au şi termen de valabilitate. O demonstrează un material filmat de reporterii Digi24 cu o cameră ascunsă.
Reporterii Digi24 au încercat să cumpere un pui de câine dintr-un magazin specializat. Într-un spaţiu de un metru pătrat trăiesc, mănâncă şi-şi fac nevoile patru pui de rase diferite. Niciunul nu părea vioi, ba dimpotrivă.
Discuție reporter vânzător pet-shop
Vânzător: Au carnet de sănătate, au vaccin făcut conform vârstei, beneficiaţi de garanţie.
Reporter: Garanţie însemnând?Vânzător: În caz că se întâmplă ceva în următoarele 72 de ore, are termen de garanţie. Îl ducem la clinica agreată de noi. Nu prea s-au întâmplat. N-am avut probleme.Reporter: Şi dacă moare?Vânzător: Dacă se dovedeşte că e din cauza noastră....Reporter: Primesc altul, nu?Vânzător: Da.
Garanţia diferă însă de la un magazin la altul. Vânzătoarea oferă toate detaliile.
Reporter: Şi dacă, Doamne fereşte, moare?Vânzător: Şapte zile garanţie. Bine, acum dacă-l calcă maşina...
Organizaţiile neguvernamentale spun că la ei ajung în fiecare an sute de plângeri de la clienţi nemulţumiţi.
„Foarte multe cazuri au fost când, după o scurtă vreme, câinii care-au fost achiziţionaţi au murit pur şi simplu. Sigur că s-a început o anchetă, dar nu s-a primit niciun răspuns”, explică Veronica Tulpan , coordonator de programe Vier Pfoten.
În mod normal, magazinele care vând animale ar trebui să le dea clienţilor şi acte din care să rezulte condiţiile de creştere, respectiv de hrană şi de mediu, dar şi informaţiile necesare pentru îngrijirea puiului.
În Belgia, de exemplu, doar 1 % dintre animalele de companie cumpărate provin din pet-shopuri. România nu are deocamdată o astfel de statistică.