Clienții trebuie să verifice ce greutate au produsele cumpărate. În magazine există acele cântare cu ajutorul cărora putem afla greutatea alimentelor. Dacă nu sunt, puteți cere să fie cântărite la casă înainte
să achitați produsele.
Dacă ați descoperit ulterior că ați plătit mai mult pentru fructele și legumele cumpărate, puteți cere să vi se înlocuiască sau să vi se returneze banii.
Dacă reprezentanții magazinelor refuză, atunci puteți face o reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Instituția va da amenzi comercianților, dacă, în urma controalelor, va găsi nereguli.
O diferenţă mai mare de 10 grame înseamnă înşelarea consumatorilor
Etichetele produselor preamabalate lasă loc de interpretări, iar o diferenţă de 200 de grame nu pare să fie o problemă pentru vânzători.
Discuţie reporter-vânzător:
-Le cântăresc de fiecare dată?
-Nu, că pe lista de fructe scrie circa şi jumătate. Poate să fie cu 100 sau 50 de grame, 40 de grame!
-Dacă sunt 200 de grame, deja sunt trei minole.
-Da, da...”
Testăm şi un pachet în care se găsesc ardei importaţi din Olanda. Ar trebui să aibă o jumătate de kilogram, dar cântarul arată cu aproape 50 de grame mai puţin. Nici plasa de cartofi nu pare a fi la fel de grea pe cât scrie pe etichetă.
Discuţie reporter-vânzător:
„-Nu suntem noi de vină, cei care îi ambalează.
-De la 1 kilogram jumătate la 1 kilogram 300 e o diferenţă de 200 de grame!”
Puţini sunt cei care verifică dacă fructele sau legumele ambalate au acelaşi gramaj ca pe etichetă.
„Nu le-am cântărit. Nu am timp să le cântăresc”, a spus clientul unui supermarket.
„Cele care sunt ambalate, nu le cântăresc, merg pe încredere”, a spus o clientă.
Reprezentanţii ANPC ne sfătuiesc să cântărim întotdeauna mărfurile cumpărate, chiar şi pe cele ambalate.
„Este dreptul lui să solicite operatorului din magazin să-i recântărească acel produs și să solicite fie returnarea produsului și banii înapoi, fie să i se pună la dispoziție un alt produs”, a declarat Mirona Daea, ANPC.
La un kilogram de fructe sau de legume, o diferenţă mai mare de 10 grame înseamnă înşelarea consumatorilor, spun inspectorii ANPC. Comercianţii care recurg la astfel de trucuri riscă amenzi care încep de la 5.000 de lei şi pot ajunge şi la 30.000. Anul trecut, inspectorii Protecţiei Vonsumatorului au dat amenzi de peste 1 milion de lei comercianţilor care au vândut alimente la gramaj mai mic decât scria pe etichetă.