Deşi afară temperaturile ajung la 40 de grade Celsius, vânzătorii de lapte şi brânză îşi văd mai departe de comerţul la colţ de stradă, cu toate că alimentele lor trebuie păstrate la rece. Medicii avertizează că produsele lactate ţinute în soare pot trimite consumatorii direct pe patul de spital.
Un reportaj filmat cu camera ascunsă:
La doi paşi de Piaţa Obor, laptele se vinde direct pe trotuar. O vânzatoare de ocazie îşi ţine marfa pe jos, în soare.
Discuţie reporter – comerciant:
„- Aş vrea să-i dau copilului laptele, de aia îmi este frică.
- Să nu-ţi fie frică, pentru că şi eu dau nepoţilor.
- Şi le daţi lapte din ăsta?
- Da, da.
- Dar stați pe trotuar, este şi foarte cald, iar laptele se strică repede.
- Nu se strică!
(...)
- Ați băgat gheață, ceva?
- Nu, mamă, nu, unde să bag? În sacoşă?
- Şi dacă se strică îl vindeți aşa?
- Nu se strică laptele.”
„Orice aliment conţine germeni, iar dacă nu este păstrat în condiţii de temperatură corespunzătoare, germenii aceştia se înmulţesc şi ajung la un număr înfiorător, de ordinul 1 milion - 1 miliard de germeni pe gramul de aliment”, explică dr. Cătălin Apostolescu. Iar „o toxiinfecţie alimentară, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la deshidratare severă şi chiar la moartea pacientului”, mai spune medicul.
Dincole de pericolul pentru sănătate, alimentele vândute la colţ de trotuar mai aduc un necaz. Cei nemulţumiţi nu pot face reclamaţii la Protecţia Consumatorului pentru că nu pot dovedi cu bon fiscal de unde au cumpărat alimentul periculos.