Guvernul şi autorităţile locale nu au rezolvat nici în acest an problema încălzirii pentru cele 1,3 milioane de apartamente care mai sunt racordate la sistemul centralizat. Mai puţin de un sfert dintre oraşele României mai au centrale termice, însă multe dintre acestea nu mai pot funcţiona din cauza datoriilor.
„După iarna trecută am rămas cu datorii de 53 de milioane faţă de furnizorii noştri, în condiţiile în care datoriile de recuperat de la vechiul distribuitor sunt aproape identice”, a spus Sinan Mustafa, administrator special la CET Galaţi.
În Turnu Severin, de exemplu, apa caldă este oprită din luna august. CET-ul local a reziliat toate contractele cu asociaţiile de proprietari din cauza datoriei de 60 de milioane de lei pe care o are de recuperat de la proprietari.
„Romag Termo fără aceste finanţe nu poate achiziţiona cărbune şi, automat, nu va putea furniza aburul necesar termoficării”, a spus Ervin Watzlawek, director ROMAG Drobeta Turnu Severin.
„Avem şi situaţii în care populaţia plăteşte, în schimb, mai departe pe lanţ, cum avem cazul RADET-ELCEN, banii se pierd pe drum”, a afirmat şi Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Sistemul de încălzire trebuie schimbat din temelii, spun autorităţile.
„Ar trebui să înceapă de la nivel de scară de bloc, pe grup de patru-cinci blocuri, centrală termică nouă, sistem de distribuţie nou”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.
„Se consideră zona de termice ca o Cenuşăreasă a industriei energetice, în condiţiile în care reprezintă mai mult de 50% din balanţa energetică a ţării”, a spus Carmen Neagu, preşedintele Consiliului de supraveghere Transelectrica.
În Bucureşti, Primăria Generală, care acordă printre cele mai mari subvenţii din ţară în preţul gigacaloriei, are de plătit o datorie de 3,5 miliarde de lei către termocentrale.