Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că discuţiile s-au axat pe chestiuni de interes bilateral, parteneriatul strategic dintre România şi ţările implicate.
„Membrii corpului diplomatic au posibilitatea să ceară întâlniri cu oficialii statului român şi să obţină şi un alt punct de vedere decât cel care circulă în spaţiul public”, a spus preşedintele Senatului.
"Au fost curioşi să afle de la noi chestiuni legate de modificările legislative în curs în legătură cu domeniul justiţiei. Am avut această discuţie deschisă şi amicală, în care am încercat să prezint chestiunile care se leagă de preocupările mai largi ale opiniei publice din România. Am făcut oficialilor diplomatici precizarea că statul de drept nu înseamnă întărirea instituţiilor represive ale statului, că înseamnă instituţii puternice care să fie capabile să apere drepturile şi libertăţile cetăţeneşti în faţa abuzurilor pe care unii le pot face la adresa cetăţenilor în general. Nu vorbesc de cazuri particulare sau de categorii particulare, parlamentari sau miniştri, e vorba de toţi cetăţenii, pentru că toţi sunt egali în faţa legii", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu la ieşirea de la discuţii.
"Am vorbit despre faptul că eu, cel puţin, şi nu numai, am sesizat preocupări legate de modul în care funcţionează diferitele faze ale cercetărilor penale. Aceste preocupări le am nu numai eu, le-au exprimat şi preşedintele României, şi fostul preşedinte, şi membri ai CSM, şi reprezentanţi ai societăţii civile. Vedem permanent acest spectacol deplorabil al cătuşelor. Vedem acest show mediatic în care oamenii sunt purtaţi încătuşaţi de colo până colo, lucru care înlătură prezumţia de nevinovăţie, cât şi creează o senzaţie de transfer al justiţiei din sala de judecată în stradă. Oamenii sunt, practic, fără posibilitatea de a se apăra în mod direct şi de a avea un echilibru în faţa judecătorului. Ei se duc, de foarte multe ori, gata acuzaţi, gata vinovaţi. Într-un stat de drept, lucrurile acestea trebuie să ne preocupe în mod serios şi aceste lucruri le-am împărtăşit celor cu care am avut această discuţie", a mai spus Tăriceanu.
"Avem semnale - care sunt îngrijorătoare - potrivit cărora dosarele celor care sunt acuzaţi sunt însoţite de serviciile secrete până în faza de instanţă, lucru care – după părerea mea – este complet inacceptabil. Vedem o interferenţă şi o presiune care, probabil, funcţionează într-o manieră foarte subtilă asupra celor care sunt chemaţi să împartă dreptatea. Lucrurile acestea nu cred că trebuie să rămână neobservate şi necorectate", a afirmat şeful Senatului.
"Vrem să fim siguri că discuţiile care au loc în ceea ce priveşte statul de drept din Parlament sunt discuţii care recunosc importanţa luptei anticorupţie pentru dezvoltarea României şi prosperitatea poporului român", a spus, pe de altă parte, ambasadorul britanic, Paul Brummell, după întrevederea cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Traian Băsescu: Discuţiile cu ambasadele se fac discret, fără a da impresia că vin peste Parlament