Aceasta e tabloul general al scandalului. A plecat din Marea Britanie, dar apoi s-a desfăcut tot traseul. A existat ceva procesare, inclusiv prin Suedia sau prin alte țări, și s-a ajuns în Franța, unde furnizorul Comigel a dat vina pe altă firmă, Spanghero, care a arătat cu degetul spre România... cu o scurtă trecere prin Luxemburg, unde ar fi fost proceasată carnea. Nu este o chestiune de siguranță alimentară, ci de înșelarea consumatorului și a fost mai ușor de arătat România cu degetul. Iar noi avem tentația de a spune că e veridic, dat fiind tot felul de matrapazlâcuri ce se fac la noi. Chestiunea, însă, nu este de originea a cărnii de cal, ci unde aceasta s-a transformat în vită.
România exportă carne de cal, dar etichetată ca atare. Nu știm dacă și în cazul de față. Aici se pot găsi tot felul de motive, avem poveștile cu caii de la Letea, cruzimea asupra animalelor, deci se poate găsi repede vinovatul în România. Dar contează cine va fi găsit vinovat după investigațiile pornite în toate țările. De la București se anunță că vinovații trebuie căutați în altă parte.
Mihai Lungu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Este exclus ca un producător român să poată înșela un importator din Europa
Autoritățile române sunt vocale. Există o teamă că se va găsi țapul ispășitor în România, pentru că oricum imaginea țării e proastă. Și dacă se va întâmpla așa, atunci pot să apară și represalii - interdicții la export de carne de vită de pildă, ceea ce ar genera pierderi. Nu știm dacă respectiva carne a plecat din România etichetată drept carne de vită. Dar dacă a fost așa, ea nu ar fi ajuns în bugeri și în lasagna, dacă cei aflați pe tot lanțul nu ar fi fost complici. Oamenii care se ocupă cu așa ceva, care fac controale la fabrică descoperă imediat carnea de cal. Prin urmare sigur ar fi fost o complicitate peste graniță, la alte firme. Cam acest sens indică și măturisirile unui om care cunoaște bine această industrie și care știe că se umblă cu carnea... vopsită:
„Acum o să se constate că e un fenomen care se întâmplă de foarte mult timp de unii care au pus-o foarte tare cu banii. Când autoritățile descoperă ceva descoperă un fenomen care are o anumită durată în timp. El s-a întâmplat. E mică probabilitatea ca autoritățile sanitar-veterinare din Anglia să depisteze primul lot intrat în țară. Genul asta de fraude există de zeci de ani, de a schimba originea cărnii din dorința de a vinde ceva ieftin la un preț mai mare. Este exclus ca un producător român să poată înșela un importator din Europa. Deci în momentul în care un producător român vinde carne de cal, importatorul din Franța, în cazul nostru, știe că e cal. Dupa aia cine-o face vită nu știu. Autoritățile sanitar-veterinare vor desluși lucrurile astea”, a declarat pentru emisiunea „Business Club” Mihai Lungu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.