Doar unul din patru mediatori reuşeşte să încheie un litigiu prin mediere. Oficialii spun că acum activează 5.700 de mediatori care însă nu sunt suficient puşi la treabă. De vină ar fi mentalitatea oamenilor care preferă să treacă printr-un proces lung şi costisitor, în loc să găsească o cale de mijloc.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii spune că mediatorii nu au reuşit să-i convingă pe oameni că pot ţine locul judecătorului în anumite cazuri. Aşa se explică faptul că în 2014 cei aproape 6.000 de mediatori au rezolvat doar 1.800 de cazuri. Prea puţine în comparaţie cu numărul de dosare care ajung anual în instanţă.
Marius Badea Tudose, preşedintele CSM: Din cele două milioane de dosare pe an care sunt la nivelul instanțelor și Parchetului să se ajungă la o soluționare mai rapidă, mai fermă, mai precisă a dosarelor care se pretează la astfel de acorduri.
Cu ajutorul mediatorilor, un litigiu poate fi rezolvat în doar câteva luni în loc de câțiva ani, iar costul ajunge la un sfert din suma care ar fi dată pe durata unui proces.
Bogdan Mitroi, președintele Consiliului de Mediere: În primul semestru al acestui an au crescut cauzele mediate. Noi, mediatorii, suntem la acest moment organizați, avem o structură unitară.
Mediatorii spun că până acum 70% din dosarele soluționate prin mediere au vizat divorțuri, 15% neînțelegeri comerciale și 15% cauzele penale în care sunt incluse accidente rutiere, vătămări sau insulte.