Președintele a convocat o reuniune de urgență a Consiliului consultativ pe securitate națională, relatează Novinite.
Parlamentul a aprobat vineri numirea lui Peevski, în baza propunerii făcute de premierul Plamen Oreșarski. Propunerea a fost una surprinzătoare și a făcut ca parlamentarii din GERB să părăsească, indignați, ședința.
Parlamentarul controversat a fost rapid ales, iar mișcarea a indignat Bulgaria, unde circa 17.000 de persoane s-au alăturat deja unei pagini pe Facebook care cheamă la proteste față de această decizie.
O manifestație va avea loc spre seară în Sofia. Sunt de asemenea programate proteste în Varna, Plovdiv, Lovech, Dimitrovgrad, Burgas, Pernik, Pleven, Blagoevgrad, Sliven, Stara Zagora, Ruse, Sandanski și Kazanlak.
Cine este Delian Peevski
În august 2005, în perioada guvernului condus de Serghei Stanuișev, a primit postul de ministru adjunct în Ministerul pentru situații de urgență. El se ocupa de rezerva statului. Peevski a fost și membru al comitetului ce emitea licențe pentru comerțul cu armament. În 2007 a fost dat în judecată pentru șantaj și dat afară din funcție.
Peevski face parte din grupul parlamentar al partidului etnicilor turci Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți. Din iunie 2009, este membru al comisiei parlamentare pentru securitate internă și ordine publică, iar din ianuarie 2010 al comisiei parlamentare pentru juridic.
Șantaj în Parlament
Liderul socialiștilor, Serghei Stanișev, i-ar fi amenințat pe parlamentarii săi, spunându-le să voteze nominalizarea lui Peevski. Premierul Plamen Oresharski le-ar fi spus că, dacă nu susțin nominalizarea, Cabinetul va demisiona. El a fost susținut de Stanișev în acest avertisment.
Cei doi au mai spus că vor fi organizate manifestații antiguvernamentale de către „grupuri criminale” și că Peevski are duritatea suficientă pentru a face față situației.
„Nu este normal să avem o astfel de abordare într-o țară membră UE”
„Astăzi a devenit clar de ce se grăbeau atât de tare să adopte amendamentele la legile legate de Agenția pentru securitate națională. Nimeni nu a întrebat cine este Peevski și cum ar răspunde țările partenere. Nu este normal să avem o astfel de abordare într-o țară democratică și membră UE”, a spus fostul ministru de interne Țvetan Țvetanov. El a precizat că partidul său a demarat o discuție despre organizarea unor noi alegeri generale și despre convocarea Marii Adunări Naționale pentru noua Constituție.
El a subliniat că Serghei Stanișev a trădat intreresele naționale prin acțiunea de astăzi.
„Protestele înseamnă că societatea se democratizează”
Parlamentul a făcut o alegere. Îmi asum riscul”, a spus premierul Plamen Oreșarski. „A fost o singură nominalizare. Au existat candidaturi, nu vă pot spune numele, pentru că nu le-am cerut permisiunea acestor persoane. Asist la proteste din a doua zi a noului guvern. Faptul că sunt proteste înseamnă că societatea se democratizează”, a subliniat el, relatează Focus.
Întrebat dacă se teme de întreruperea dialogului cu președintele, el a spus că aceasta este o simplă ipoteză a jurnaliștilor.
Ambasadorul britanic este îngrijorat
Ambasadorul britanic în Bulgaria, Jonathan Allen, s-a declarat îngrijorat de lipsa de transparență privind alegerea lui Peevski. „Șeful Agenției pentru securitate este o funcție extrem de sensibilă pentru Bulgaria și partenerii ei internaționali. Numirea a fost accelerată, fără audieri, dezbateri și fără ocazia de a afla despre candidat. De ce?”, a spus el.
Citiți și Inaugurare istorică: Podul Calafat Vidin se deschide astăzi circulaţiei