Primăria Capitalei ar putea avea un buget de 1 miliard de euro anul acesta, după cum reiese din proiectul care trebuie să primească joi girul aleşilor locali. Suma există doar în acte, spun unii consilieri, care acuză municipalitatea că a umflat veniturile doar ca să aibă acoperire pentru începerea unor noi şantiere în Bucureşti. Din buget vor fi subvenţionate şi anul acesta instituţii cu datorii enorme precum RADET şi RATB.
Bugetul Primăriei Capitalei în 2014 este, pe hârtie, cu doar 10 milioane de euro mai mare decât cel din 2013. Deşi banii sunt cam aceeaşi, planurile municipalităţii sunt mai mari. Cinci şantiere noi sunt aşteptate să se deschidă anul acesta, după cum urmează:
- Primăria Capitalei va plăti 4,5 milioane de euro pentru extinderea bulevardului Timişoara.
- De asemenea, 2,2 milioane de euro va înghiţi pasajul subteran de la Piaţa Romană.
- În plus, vor fi achitate câte 9 milioane de euro pentru extinderea străzilor Fabrica de Glucoză şi Braşov.
- Alte 9 milioane de euro merg la Sala Polivalentă.
Cei care contestă proiectul de buget spun că veniturile Primăriei vor fi cu 30% mai mici decât cele estimate, asa cum s-a întâmplat şi anul trecut, iar pentru unele proiecte nu vor fi deloc bani. „De unde crezi că s-a tăiat diferenţa dintre realizat şI cât s-a prognozat? Bineînţeles, de la investiţii. Bineînţeles, de la serviciile publice”, afirmă consilierul minicipal liberal democrat Mircea Raicu.
Chiar şi aşa, pe lista lucrărilor se află mai mult proiecte în derulare, unde se vor duce sume importante. 11 milioane de euro merg către pasajul Mihai Bravu pentru realizarea celui de-al doilea pod peste Dâmboviţa. Primăria va aloca alte 10 milioane de euro pentru încheierea lucrărilor la Pasajul Muncii, iar cate 3,3 milioane de euro vor merge spre pasajul de la Piaţa Presei pentru organizarea de şantier şi pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a Şoselei Iancului.
Locuitorii Capitalei intervievaţi de Digi24 au la rândul lor propuneri în ceea ce priveşte cheltuirea banului public: repararea drumurilor, refacerea blocurilor, parcuri, verdeaţă şi trasee pentru biciclişti.
Din bugetul total de 1 miliard de euro, cea mai mare sumă va merge pe achiziţii de bunuri şi servicii, salarii şi cheltuieli curente. Un sfert din buget vor primi RADET-ul şi RATB-ul, 226 de milioane de euro vor fi alocate pentru investiţii, iar alte 218 milioane merg spre cele şase instituţii aflate în subordinea Primăriei.