Florin Coşerea are 28 de ani şi în tot anul trecut nu a avut niciun accident. A rămas surprins să afle că acum trebuie să plătească o poliţă de asigurare mare.
„Conduc de opt ani şi am maşină de șase ani. Cu toate că a primit bonus pentru reînnoirea poliţei, anul trecut am plătit 330 pentru 12 luni, acum plătesc 430 de lei, adică cu 30 la sută mai mult”, a spus acesta.
În această situaţie sunt mulţi şoferi tineri din Braşov. Asiguratorii iau în calcul criterii noi, care duc la creşterea costului poliţei auto. Iar vârsta şoferului influenţează direct poliţa.
„Riscul de producere de evenimente rutiere este mai mare în rândul tinerilor până în 30 de ani, s-a stabilit şi statistic că tinerii până în 30 de ani produc mai multe accidente”, a explicat Radu Grigoraș, broker de asigurări.
Dar cum românii sunt inventivi, şoferii tinerii au găsit imediat soluţii ca să nu plătească mai mult la asigurări.
Pentru a scăpa de majorarea la poliţele RCA, braşovenii îşi înmatriculează maşinile pe numele părinţilor, care sunt în general pensionari şi care potrivit noilor reguli ale asiguratorilor plătesc o sumă asemănătoare pentru poliţele RCA ca şi anul trecut.
Singurii care nu pot folosi acest subterfugiu sunt taximetriştii. Sunt cei mai afectaţi de creşterea poliţelor de asigurare, mai ales că, în cazul lor, se ia în calcul o uzura mare a maşinii, iar majoritatea sunt tineri sub 30 de ani. Din această cauză şoferii de taxi vor plăti RCA mai scump cu 50-60 la sută.