Bloc cu 12 etaje, la câțiva metri de biserică

Data publicării:
bloc biserica

Pe strada Sfânta Vineri, aproape de piaţa Unirii, se munceşte de zor. Pe un lot alocat de primărie, se înalţă noua biserică Sfanta Vineri. Lăcaşul de cult vine să înlocuiască biserica ridicată între 1645 şi 1650 în vremea lui Matei Basarab şi dărâmată în anii 80 la ordinul Elenei Ceauşescu.

Vlad Lapte, preot: „Sfânta Vineri Herasca a fost un simbol din istoria Bucureștiului. Ușa din față este restaurată, recondiționată, este ușa originală. Nu era nimic aici, în jur era teren viran, ni s-a atribuit acest teren în suprafața de 1050 metri de către CGMB.”

De anul trecut, însă, la numai câţiva metri de biserică, un grup israelian s-a apucat de construcţia unei clădiri de birouri cu 12 etaje.

Vlad Lapte, preot: „Pentru noi, pentru consiliul parohial si pentru credincioșii bisericii ne este frică, doamne ferește să nu afecteze structura bisericii. Nu este normal dar cine a argumentat a spus că așa este zona aici, zona zero. Ne-au dat asigurări că va fi totul în regulă.”

Marian Hîrţescu, inginer: „Din punctul nostru de vedere, tot ceea ce se execută aici, este 100% sigur. Există o structură, o incintă de piloţi care delimitează clădirea noastră, ceea ce face ca orice clădire care se află în jurul ei să fie în siguranţă.”

Reprezentanţii dezvoltatorilor imobiliari spun că au cheltuit mai mult pentru a se asigura că nicio construcţie din jur nu va avea de suferit. Ambele construcţii au autorizaţii valabile, emise de primărie.

Ştefan Dumitrașcu, arhitect şef sector 3: „Regula sunt clădirile cu înălțime și gabarit mare, cum sunt și cele de pe Bulevardul Unirii. Excepţia în zona respectivă este Biserica, cu toate că ea a fost autorizată prima. Respectiva zonă este centrală, cu funcţiuni municipale şi supramunicipale, cu un regim de construire dens. Este un dat pe care trebuie să îl accepte și cei care vor ocupa clădirea de birouri și cei care vor frecventa lăcașul de cult.”

Bucureştiul are o istorie a scandalurilor imobiliare. Asociaţiile care militează pentru protecţia clădirilor vechi şi a zonelor de patrimoniu au dus în instanţă aproape fiecare proiect nou aprobat de primărie în centrul Capitalei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...