Până la acest moment, Aeroportul din Oradea a fost internațional doar cu numele, căci singurele zboruri sunt cele către București. 28 de milioane de euro a costat modernizarea aeroportului internațional Oradea, din care 20 de milioane din fonduri europene.
Peste câteva luni nu va mai fi însă doar TAROM operator pe acest aeroport. Un tour operator din Israel și-a propus să aducă turiști în Oradea. Într-o primă fază, vor există câte patru chartere pe săptămână însă din toamnă vor fi introduse și două curse regulate către Torino.
„Piața din Italia este interesantă din punctul de vedere al activității economice, dar și din punct de vedere turistic. Fără o pistă mai lungă și o pistă de fapt, reconstruită, nu puteam discuta de avioane mai mari decât cele care aterizează acum. Și anume ATR-urile,” a spus Mihai Jurca, directorul Asociației de Promovare Turistică Oradea.
Tour operatorul din Israel își propune să aducă în Oradea cel puțin 2.500 de turiști, în condițiile în care, în 2015, numărul turiștilor care au ajuns în tot județul Bihor a fost de 135 de mii. De la un an la altul, creșterea a fost de 17% și este direct legată de investițiile publice care s-au făcut în județul Bihor.
Turismul de afaceri are o pondere de aproape 50%, oarecum explicabil dacă ne gândim că parcul industrial al Oradei e ocupat aproape în totalitate. De altfel, pasagerii zborurilor Tarom către Oradea sunt într-o proporție covârșitoare de oamenii de afacei.
În ultimii 8 ani, autoritățile din Bihor au atras fonduri europene de 247 de milioane de euro. Mai mult de 20% din această sumă au ajutat într-un fel sau altul turismul din regiune. Asociațiile de turism din Bihor au ales să se promoveze într-o primă fază în Israel pentru că la începutul secolului trecut, cam o treime din populația Oradei era formată din evrei. Unii mai au și azi rude la Oradea, iar în oraș sunt 7 sinagogi. Băile Felix sunt la numai 10 kilometri, iar, astăzi, autoritățile au anunțat că vor relua referendumul prin care stațiunea balneară ar urma să fuzioneze cu Oradea.