Băsescu cere reexaminarea unor modificări la legea CSM: Membrii Consiliului să aibă acelaşi statut

Data publicării:
basescu 20noua 20tribuna 203 20presidency 20ro-37292

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi pentru prorogarea termenului prevăzut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, pe care a trimis-o Parlamentului.

„Legea aflată la promulgare aprobă Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2012 şi, totodată, prevede modificarea Articolului 54 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, stabilind că au calitatea de demnitar judecătorii şi procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii are în componenţa sa şi doi reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, considerăm că nu se justifică diferenţa de statut dintre aceştia şi ceilalţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, în cererea transmisă Parlamentului se apreciază că statutul de demnitar nu derivă din calitatea de judecător sau procuror, ci din atribuţiile şi responsabilităţile specifice calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. "Astfel, se impune ca toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii să aibă acelaşi statut", menţionează preşedintele.

„Faţă de cele afirmate, am aprecia înţelegerea manifestată de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, fără această modificare a statutului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Având în vedere competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmând ca Parlamentul să decidă asupra acesteia”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri