- Contrar titlurilor din presă, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba despre niciun eşec al consiliilor.
-Cred că este bine să înţelegem mecanismele europene pentru că depinde viaţa noastră în perioada următoare.
-Au fost 27 de state care au rezolvat două dispute formidabile anterioare. Prima, legată de cifra bugetului. Bugetul care va fi distribuit celor 27 de state este fixat în urma Consiliului, de 933 de miliarde de euro, distribuiţi pe cele şase capitole ale bugetului Uniunii. Al doilea element era cel legat de introducerea tratatului fiscal în concluziile Consiliului.
- Consiliul Uniunii aplică sancţiuni statelor care nu împlinesc anumite condiţii: pentru deficit excesiv şi pentru dezechilibre macroeconomice.
-Privind la cheltuielile pe care bugetul României urmează să le aibă, obiectivul nostru a fost să reducem presiunea pe bugetul intern. TVA-ul nu era eligibil a fi plătit din bani europeni. Pentru noi, un TVA de 24% era o povară aproape insurmontabilă, gândiţi-vă la autostrăzi. Bătălia noastră a fost ca TVA să fie eligibil. Această măsură obţinută şi creşterea cofinanţării de la 75% la 85% înseamnă o salvare la buget de 2,2 până la 2,4 miliarde de euro pe an. Un obiectiv parţial îndeplinit: creşterea de la 2% la prefinanţare cât era în proiectul van Rompuy la 7%. Acum e 4%, e la limită. Nu consider discuţia încheiată.
- Dacă vom rămâne în acord cu Fondul Internaţional Monetar, vom obţine o cofinanţare de 95%.
-Am avut şi obiectiv parţial îndeplinit. Am solicitat să se mai adauge 10% la cofinanţarea UE pentru statele membre care sunt în acord cu FMI în acorduri de restructurare.
- Obiectivul nostru, chiar dacă nu există niciun document care să reglementeze acest lucru, este să începem procesul de convergenţă propus de comisarul român Cioloş.
- România este unul din primele trei state al creşterii pentru exerciţiul următor, din punctul de vedere al proceselor de creştere a alocărilor.
-Toată lumea se aştepta să spun VETO şi mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din Uniunea Europeană. Sigur, e o glumă, dar am primit mici înţepături în legătură cu VETO-ul României.
- Nu numai Guvernul trebuie să se uite la Mechel. Văd că numai se jignesc între ei, nu prezinta nicio perspectivă, eventual se mai ocupă de preşedinte.
-Aş vrea să văd în dezbatere ce soluţii au pentru Ford. As vrea sa ii vad in dezbateri serioase pe oamenii ăştia, aş vrea să îi văd că nu mai mint.
- Primul ministru a dat interviuri în care a vorbit despre lecţia pe care a învăţat-o în vară şi cum îşi doreşte el coabitarea cu preşedintele. Nu poţi să spui asta pentru presa externă, pentru că ai nevoie de această minciuna şi în ţară să îl utilizezi pe Băsescu în minciuni de la Consiliul Europena. Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică. Văd că a venit şi al doilea: Ponta. Îl invit pe domnul prim- ministru să fie cinstit în relaţia cu preşedintele.
- Fac apel la liderii USL să înceteze atacurile la instituţiile statului. Şi ieri şi azi, au fost atacuri la CSM şi ANI.
- Încetaţi să mă mai implicaţi în campanie, pentru că mă obligaţi să vă răspund.