„Tablourile nici nu sunt... pur și simplu n-au nici semnătură, nu sunt tablouri de un anume pictor, sunt tablouri decorative”, se apără Dorin Pop.
Bărbatul se plânge că a fost bruscat fără niciun motiv de poliţişti. El a devenit suspect în urmă cu câteva zile când, la un control în trafic, în maşina lui au fost găsite 15 tablouri pentru care nu avea acte de provenienţă.
„Seara, la ora 9 jumate, m-au așteptat cu mascații, nici nu m-au legitimat nici nimic, m-au arestat cu pistoale, mitraliere, m-au dat de pământ, m-au legat. Am mers la sediul Poliției, m-au încătușat că n-am vrut să dau tablourile”, povestește el.
La percheziţie, poliţiştii au găsit în locuinţa lui Dorin Pop aproape 650 de tablouri şi obiecte de artă.
„Tablourile au fost ridicate în vederea expertizării”, declară Camelia Cosma, purtător de cuvând al Inspectoratului de Poliţie Satu Mare.
Poliţiştii au suspiciuni că tablourile ar fi fost furate din muzee şi colecţii personale din România şi din mai multe ţări europene. Ei au luat legătura şi cu autorităţile din aceste ţări.
„Cea mai valoroasă lucrare care am avut-o în colecție a fost un Octav Băncilă, pe care l-am cumpărat dintr-o galerie din București. L-am achiziționat cu 5.000 de euro, bani împrumutați. Vă dați seama că pe piață poți să cumperi și lucruri furate, că nu ai de unde să știi”, mai spune Dorin Pop.
Deşi pretinde că nu deţine obiecte de artă valoroase, Dorin Pop şi-a oferit tablourile pentru mai multe expoziţii organizate în ţară. A colaborat şi cu Muzeul Istoric din Satu Mare.
„Noi nu ne-am interesat de originalitatea piesei pentru că era o expoziție organizată în comun de mai multe persoane”, afirmă Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare.
Anchetatorii spun că bărbatul ar putea face parte dintr-o reţea amplă de trafic cu obiecte de artă.
Poliţiştii aşteaptă acum răspunsuri de la autorităţile din Franţa, Italia şi Germania. Mai exact, urmează să primească de la colegii lor mai multe informaţii şi fotografii cu obiecte de artă care sunt date dispărute în aceste ţări. Dacă acestea nu se regăsesc printre cele confiscate din casa bărbatului din Satu Mare, cele 650 de tablouri şi obiecte de artă îi vor fi returnate acestuia.
În schimb, dacă se confirmă că obiectele au fost furate, România va ajunge din nou în centrul unui scandal internaţional, după celebrul caz al tablourilor furate dintr-un muzeu din Olanda. În urmă cu doi ani, patru români au dispărut cu şapte tablouri a căror valoare era estimată la aproape 200 de milioane de euro. Operele de artă semnate de Pablo Picasso, Claude Monet sau Henri Matisse nu au fost încă recuperate şi se crede că unele din ele ar fi fost arse. Şase persoane au fost condamnate la închisoare în acest caz.