După aterizarea pe Aeroportul Otopeni, lumina a fost dusă de delegația Patriarhiei la Salonul oficial, unde mai mulți clerici așteaptă deja de câteva ore. Lumina sfântă va fi transportată mai departe cu trei avioane de mici dimensiuni la Satu Mare, Timișoara și Bacău.
La miezul nopții, Lumina Sfântă va ajunge la credincioșii care participă la slujba de Înviere.
De la primele ore ale dimineţii, sute de oameni s-au adunat la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în aşteptarea minunii prin care Lumina Sfântă se aprinde în ajunul Sărbătorii Învierii.
În Sâmbăta Mare, Sfântul Mormânt este sigilat după ce un grup de preoţi s-a asigurat că în interior nu există nicio sursă de foc. Apoi, Patriarhul Ierusalimului intră în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos, cu 33 de lumânări neaprinse în mâini. Este un număr biblic, ce simboliează vârsta pe care o avea Mântuitorul când a fost răstignit. Înainte de a coborî după lumina sfântă, patriarhul este verificat de poliţişti israelieni, care se asigură că nu are nicio sursă de foc la el.
Este un ritual respectat an de an în Sâmbăta Mare dinaintea Paştelui Ortodox. De aici, Lumina Sfântă ajunge la credincioşii din 13 ţări, inclusiv România.
Este cel de-al șaselea an consecutiv când o delegație a Patriarhiei merge la Ierusalim de Paște pentru a lua Lumina Sfântă.