Președintele palestinian anunță că va merge în Gaza și la Ierusalim. ”Mă voi duce. Chiar dacă aceasta mă va costa viaţa”

Data publicării:
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, vorbind în Parlamentul turc. Foto: Profimedia Images
Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, vorbind în Parlamentul turc. Foto: Profimedia Images

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat joi în fața membrilor Parlamentului turc că a decis să meargă în Gaza și Ierusalim pentru a protesta la adresa războiului Israelului asupra enclavei, adăugând că nu vede sfârșitul conflictului decât dacă Israelul se retrage din teritoriile palestiniene ocupate, relatează AFP și Reuters.

Abbas, care s-a întâlnit miercuri la Ankara cu președintele turc Tayyip Erdogan pentru a discuta despre război și eforturile de încetare a focului, s-a adresat unei sesiuni extraordinare a adunării generale a Parlamentului turc la invitația Guvernului de la Ankara, relatează Reuters.

Discurs de 46 de minute, în ovațiile parlamentarilor turci

Într-un discurs de 46 de minute, la care au participat Erdogan, miniștrii săi și parlamentari din toate partidele politice, Abbas a acuzat Statele Unite că prelungesc „catastrofa” prin susținerea Israelului și prin veto-ul la rezoluțiile Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. De asemenea, el a făcut apel la comunitatea internațională să pedepsească în mod legal Israelul pentru crimele sale de război și pentru încălcările dreptului internațional.

„Am decis să mă deplasez împreună cu membrii Autorității Palestiniene (AP) în Fâșia Gaza. Voi depune toate eforturile pentru a putea fi cu toții alături de poporul nostru pentru a opri această agresiune barbară, chiar dacă ne va costa viața”, a declarat Abbas. "Viaţa noastră nu valorează mai mult decât cea a unui copil. Victoria sau martiriul", a declarat Abbas, precizând că el se va deplasa apoi "la Ierusalim, capitala noastră eternă". El nu a precizat când va efectua vizita, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Abbas conduce Autoritatea Palestiniană, care exercită o autonomie limitată în unele părți ale Cisiordaniei ocupate de Israel.

Președintele palestinian a fost ovaționat în picioare înainte și după discursul său, care a fost, de asemenea, întrerupt în mod repetat de aplauze.

La invitația Turciei

Invitația Turciei către Abbas a venit după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat Congresului SUA în luna iulie.
„Pe 24 iulie, un criminal de război a ținut un discurs plin de minciuni în Congresul SUA. Astăzi, aici, Mahmoud Abbas a declarat adevărul și cauza palestiniană în fiecare frază”, a declarat președintele Parlamentului turc, Numan Kurtulmus, vorbind după Abbas.

Atacul Israelului asupra Fâșiei Gaza, care a ucis peste 40.000 de persoane, conform surselor palestiniene, a început după ce mișcarea teroristă palestiniană Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie.

Turcia a denunțat războiul și a întrerupt toate schimburile comerciale cu Israelul. Turcia a depus o cerere pentru a se alătura dosarului Africii de Sud la Curtea Internațională de Justiție, care acuză Israelul de genocid.

Erdogan, care a fost un susținător ferm al Hamas, a declarat că Turcia planificase, de asemenea, să îl invite pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care a fost asasinat între timp la Teheran.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville