În vreme ce prefectul admiră abilităţile inginereşti ale castorilor, reprezentanţii Organizaţiei non-guvernamentale venite să apere specia protejată spun că aşa-zisul baraj e mai mult o grămadă de beţe.
Autorităţile se tem însă că, în caz de viitură, acestea pot bloca gurile de scurgere şi râul poate ieşi in albie.
„Mai ales pe aceste zone unde canalul este destul de mic și la o viitură tot materialul adunat de către castori în baraje poate să se ducă să obtureze scurgerea apei pe sub pod”, spune prefectul de Brașov, Mihai Mohaci.
„Castorii pentru noi sunt un pericol pentru că pot crea barajele din resturi vegetale, material lemnos”, spune Artur Dumitrașcu, șeful Dispeceratului de Apărare Împotriva Inundatiilor din SGA Brasov.
Specialiştii, pe de altă parte, spun că barajele castorilor nu reprezintă niciun pericol. Ba dimpotrivă.
„Pe cursul râului se estimează undeva la 600 de exemplare de castori. Nu afectează, ei chiar creează microhabitate pentru pești, plante, fluturi și păsări”, explică Marius Scurtu, inginer silvic la ICAS Brașov.
După vizita de lucru, autorităţile au tras concluzia că momentan nu sunt motive de îngrijorare, însă, dacă va fi cazul, vor lua măsuri.
„Dacă aceste baraje vor fi făcute în apropierea podurilor, căii ferate, a drumurilor, atunci va exista un pericol, în momentul unei viituri aceste baraje înfundând gurile de scurgere”, spune Stelian Rechiţean, șeful ISU Brașov.
Castorii îşi fac baraje şi vizuini în zonele cu apă mică să se ferească de prădători. La începutul anilor '90, zona Braşovului a fost repopulată cu castori aduşi din Austria, după ce specia dispăruse din cauza vânării excesive. Acum, pentru că sunt animale protejate de lege, cei care le omoară riscă amenzi de 5.000 de lei.