Guvernele, companiile și experții din domeniul securității, din China și până în Marea Britanie, colaborează pentru a contracara consecințele unui atac cibernetic care s-a răspândit rapid pe tot globul, creând temeri că oamenii nu vor dori sau nu vor putea să îndeplinească cerințele de răscumpărare înainte ca datele lor să fie distruse, scrie The New York Times.
Eforturile globale vin la mai puțin de o zi după ce virusul furat de la Agenția Națională de Securitate din SUA și transmis prin e-mail a vulnerabilizat sistemele informatice din aproape 100 de țări, într-unul dintre cele mai mari atacuri „ransomware” înregistrate până acum la nivel global.
Hackerii au pătruns în computere, au criptat informațiile stocate pe acestea și apoi au cerut celor atacați echivalentul a 300 de dolari în Bitcoin, sau mai mult în cazul în care plata depășește termenul limită impus, pentru a debloca dispozitivele.
Au fost afectate unele dintre cele mai mari instituții și agenții guvernamentale din lume, printre care Ministerul rus de Interne, FedEx în Statele Unite și Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie. În România a fost grav afectată producția uzinei Dacia de la Mioveni.
Dacă cei afectați de virus ar plăti răscumpărarea cerută de hackeri ca să nu piardă datele de pe computerele lor, atunci atacatorii ar putea să obțină prin șantaj peste un miliard de dolari, înainte de expirarea termenului limită pe care l-au impus.