Vasile Golgovan este viceprimarul comunei şi unul dintre numeroşii producători de roşii de aici. El spune că obține de la fiecare plantă cultivată o producție de circa un kilogram. „La 12.000 de plante pe care le am eu, 12 tone”, își estimează producția viceprimarul din Izbiceni.
Ca să poată vinde marfa sub numele de „roşii de Izbiceni”, agricultorii au obţinut atestate că produsele lor sunt biologice. Este şi unul dintre motivele pentru care preţurile pe care le cer sunt mai mari decât ale produselor importate din Bulgaria sau Turcia.
„București, Constanța, Brașov. Ne ducem unde e prețul mai bun și auzim că nu e multă marfă”, explică o producătoare.
Roşiile de Izbiceni au ajuns deocamdată doar în pieţele câtorva mari oraşe, acolo unde există cumpărători care să plătească 11 sau 12 lei pentru un kilogram.
Andrei Marinaş, reporter Digi24: „Suntem la doar 15 km de Izbiceni și cu toate că acolo roșiile s-au copt, în orașul Corabia, în piață găsim doar roșii din Grecia sau Spania”.
„Se duc cu ele în alte părți unde sunt bani mai mulți și acolo se vinde mai mult la engros cu 100, 100 și ceva. La noi aici sunt 80-90 la tarabă”, spune un localnic.
Legumicultorii din Izbiceni spun că anul trecut au produs mai mult de 12 mii de tone de tomate.