Actualizare 18.00.Premierul Victor Ponta a spus la Târgu Jiu, că disputa pe care o are cu preşedintele Traian Băsescu este „o mică bătălie” care va trece „într-o zi, două, o săptămână”.
„Dincolo de această mică bătălie care trece într-o zi, două, o săptămână, o lună, 2014-2020, cu toţii, fiecare cetăţean al acestei ţări o să beneficieze de mai mulţi sau mai puţini bani din programe europene. Vedeţi ce diplomatic sunt”, a spus Ponta, răspunzând unei întrebări.
Declarațiile președintelui, înainte de plecarea la Bruxelles
„Va fi o negociere dificilă și toți au nemulțumiri, dar există dorința de a se ajunge la o înțelegere negociată, care să rezolve în linii mari acomodarea interesului național cu cel major, al menținerii unei Europe unite. Chiar și azi noapte am avut ultimele discuții, inclusiv cu Marea Britanie. Nu este exclus să nu ajungem la o concluzie, dar cred că toți vrem să ajungem să găsim o soluție.
În ceea ce ne privește, lucrurile trebuie negociate. I-am transmis și ministrului Orban ce am discutat cu președintele Van Rompuy, ca să fim într-un consens.
Nu vreau să introducem citiri diferite ale utilizării fondurilor de coeziune. CE, Consiliul European au un singur mod de a citi execuția bugetului, nivelul de absorbție și anume sumele e care le-au livrat.
Nivelul de absorbție, azi, înainte de runda finală a negocierilor pentru buget este 9,72%.
Salut decizia de azi a CCR care a pus justiția asupra deciziilor politice. Sper și Camera Deputaților să rezolve blocajele în fața justiției.
Cifrele exacte alocate României pentru 2007 - 2013 sunt: la plăți directe în agricultură - 5,586 miliarde de euro, pentru dezvoltare rurală - 8,124 miliarde de euro, iar pentru politica de coeziune - 19,667 miliarde de euro. Adică, un total de 33, 377 miliarde de euro, care, pe parcurs, au fost indexați cu inflația. Din punctul meu de vedere acest consiliu este fundamental pentru a pune semnul egal între ce declarăm și ceea ce facem.
Trebuie să apropiem cât mai mult acțiunea concretă de declarații.
Nu sunt pesimist, dar asta mă caracterizează”, a declarat Traian Băsescu.
Întrebat dacă a primit mandat din partea Guvernului pentru acest consiliu, președintele a răspuns: „Nu, dar poate vine pe fax”.
Discuțiile cele mai aprinse, pe reducerea bugetului
Ţările care contribuie cel mai mult la bugetul comunitar şi președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vor o diminuare a bugetului, în vreme ce restul statelor doresc să evite o reducere a fondurilor.
Pentru perioada 2007- 2013, Comisia Europeană a alocat 34 de miliarde de euro pentru România. Din această sumă, aproape 20 de miliarde de euro sunt destinaţi politicii de coeziune, adică pentru reducerea decalajelor dintre România si statele din occident. Iar restul banilor sunt destinați agriculturii.
Până în prezent, România a atras doar 1,8 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Ceea ce inseamna o performanță destul de slabă, de numai 10 la sută din banii puși la dispoziție. Stăm ceva mai bine în ceea ce priveşte fondurile alocate agriculturii, unde gradul de absorbţie este de aproape 70 la sută.
În perioada 2014-2020, România ar putea primi 44 de miliarde de euro. Cu aproximativ 30 la sută mai mult decât fondurile alocate în prezent. Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vrea însă să scadă bugetul total al Uniunii Europene, astfel încât suma alocata să crescă doar cu 15 la sută.
În plus, Van Rompuy vrea să condiţioneze sumele alocate de gradul de absorbție al fiecărei țări.
Propunerile de la Bruxelles au stârnit deja controverse la București. Premierul Victor Ponta crede că ţara noastră ar putea pierde între 7 şi 8 miliarde de euro, dacă propunerea președintelui Consiliului European va fi aprobată.
Mai optimist este Traian Băsescu.Șeful statului consideră că suma pierdută nu va depăşi 4 miliarde de euro.