Arafat, la Digi24: „Oprirea vaccinării anti-TBC, mai periculoasă decât efectele adverse”
Ministrul Sănătății a avertizat că lipsa de vaccinare este mai riscantă decât riscul aparițieicomplicațiilor respective. „Asta am comunicat și azi colegilor din OMS. În România, noi am folosit BCG și am scăzut cazurile de la 2.000 anual, la 1.000. Oprirea vaccinării ar face să crească iar numărul”, a explicat Arafat.
„Una dintre deficiențele majore care au avut loc în această campanie este lipsa de informare a părinților cu privire la reacțiile adverse ale vaccinului. La orice act medical, cel care-l face trebuie să informeze. Când vreau să-i fac ceva unui bolnav, spun că vreau să fac asta și ce complicațiipot apărea.Informarea pacientului e normală. Responsabilitatea cade în sarcina fiecărei persoane care exercită un act medical asupra unui pacient. Nu excelăm însă în acest lucru”, a spus ministrul.
Raed Arafat a menționat că în România au fost raportate 134 de cazuri de reacții adverse după vaccinarea cu serul din Danemarca. El a subliniat că a fost vorba de complicații comune ale acestui produs, indiferent de producătorul vaccinului.
„Au fost reacții adverse ușoare și moderate, mergând până la noduli limfatici de la 1 la 4 centimetri mărime. Ocazional, au fost abcese și ulcerații. Totuși, nu a fost semnalată nicio complicație severă, de genul ostiomielită sau reacții diseminate ale vaccinului”, a declarat ministrul Sănătății.
Suspendarea temporară a campaniei de vaccinare a fost o măsură de precauție utilă, a spus ministrul.
Acesta a subliniat că vaccinul BCG de origine daneză este autorizat în 46 de țări și este distribuit în întreaga lume. Cel puțin 20 de țări europene folosesc acest vaccin și au raportat un număr fluctuant de reacții adverse, a adăugat el.
„În nicio țară nu a fost oprită vaccinarea cu acest ser. România are nevoie de vaccinul BCG”, a conchis ministrul.
Danemarca, singura sursă de furnizare a acestui vaccin
Surse din Ministerul Sănătății spuneau anterior acestei decizii că această campanie de vaccinare nu se va opri, pentru că Danemarca este singura sursă de import a acestui ser. Pe de altă parte, nu se pot face acum investiții foarte mari în Institutul Cantacuzino.
Ministerul Sănătății va trebui să gândească o strategie foarte bine pusă la punct pentru recâștigarea încrederii părinților în calitatea și siguranța acestui vaccin.
Ministerul Sănătăţii anunţa în urmă cu trei zile că experţii Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns în România. Împreună cu specialiştii români, ei au început evaluarea situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.
Campanie suspendată după reacții adverse ale vaccinului
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a suspendat campania de vaccinare a copiilor cu serul produs în Danemarca.
Părinţii bebeluşilor care au avut reacţii adverse după vaccinul anti-tuberculoză sunt deciși să dea statul în judecată. Familiile cer despăgubiri de zeci de mii de lei, bani care să acopere toate cheltuielile pentru tratamentul copiilor. „Au tot dreptul să o facă”, spune ministrul Sănătății, Raed Arafat.
Firma producătoare a vaccinului anti TBC din Danemarca a comunicat în exclusivitate pentru Digi 24 că nu ştie nimic oficial despre situaţia din România. Compania susţine că nu a primit informaţii din partea autorităţilor române despre reacţiile adverse ale vaccinului la nou născuţi şi despre faptul că vaccinarea a fost oprită din această cauză.
Răspunsul pe care firma l-a dat vine în contradicție cu ce spunea săptămâna trecută fostul ministru al Sănătății.
„Ministerul Sănătății a scris firmei producătoare din Danemarca, care ne-a trimis azi un răspuns şi că reacţiile postvaccinare sunt dovada eficacităţii vaccinului şi nu reprezintă o problemă”, declara Vasile Cepoi.
Producătorul vaccinului nu a putut aprecia dacă situația din România este o reacție a unor erori medicale cum ar fi supradozajul sau administrarea subcutanată. A recunoscut însă că aceste reacții adverse sunt normale, dar la un caz din 1.000 de persoane vaccinate. În aceste condiții, nu se ridică semne de întrebare atâta timp cât frecvența cazurilor de reacții adverse e de0,6 la o mie de persoane.
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri legate de vaccinarea anti-TBC scrieți-le în formularul de comentarii.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News