Propunerea a venit de la viceprimarul oraşului, care şi-a dorit să renunțe la 17 animale din gradina zoologică pentru că sunt prea urâte şi bătrâne. Este vorba de urşi, lei şi capre, care trăiesc de mult timp în grădina de la Vâlcea.
În opinia edilului, animalele nu mai sunt plăcute la vedere şi se gândeşte în primul rând la copiii care vin la zoo şi care ar putea rămâne dezămăgiţi de aspectul lor.
„Noi ne-am gândit în primul rând să renunţăm la speciiile de animale care au vârstă înaintată, care nu mai arată chiar aşa de bine şi le-am păstrat pe cele tinere pentru că mergem pe ideea ca toţi copiii care vin să vizitze să înveţe ceva”, a declarat Eduard Vârlan, viceprimar Râmnicu Vâlcea.
Nu de aceeaşi părere sunt însă vizitatorii. Pentru copii, de exemplu, atât urşii, cât şi leii sunt frumoşi, chiar dacă au îmbătrânit.
„De la momentul la care s-a dat această hotărăre şi până acum, o ursoaică deja a fost transferată în rezervaţia de la Zărneşti, iar cel puţin pentru lei se poartă discutii cu Vier Pfoten pentru relocarea lor in Africa”, a afirmat Daniel Ionescu, purtător de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea.
Propunerea a fost ca animalele să fie donate la alte grădini din ţară sau la organizaţii non-guvernamentale care au ca scop acţiuni de binefacere.
Însă nu toţi consilierii locali aprobă propunerea şefului lor.
„Dacă sunt urâte, sunt că nu au fost îngrijite. Asta este o scuză hilară şi e păcat că, în 2013, un oraş civilizat cum e Râmnicu Vâlcea să ne întâlnim cu astfel de situaţii”, este de părere Cosmin Constantinescu, consilier local.
Mai mult, primaria nu se mai descurcă cu hrana, care este obţinută din donaţii de la agenţi economici, iar îngrijitorii trebuie să le acorde mai multă atenţie pentru a le feri de posibile îmbolnăviri.
Zilnic, un singur animal mănâncă nouă kilograme de carne. Iar lunar, întreţinerea Grădinii Zoologice costă peste 45.000 de lei lunar.