„Vom deschide anul viitor o discuție despre oamenii care au murit pe frontieră” în perioada comunismului, a declarat Andrei Muraru în emisiunea „Imparțial”.
„Sunt oameni care au tras, au dat ordine, oameni care azi au 50-60 de ani, nu 90 de ani”, a subliniat el.
Muraru a fost întrebat dacă s-ar fi putut face mai devreme procesul torționarilor, fără tulburări sociale majore, în anii 90. „Cred că da. Dacă discuția avea loc în anii 90 cu privire la cei din anii 50 nu cred că am fi avut reacții ostile. Evident că dezbaterea trezește temeri celor care au avut legătură, într-un fel sau altul, cu ce s-a întâmplat atunci”, a spus el.
„Vă amintesc că din 2006 nu s-a mișcat nicio filă din dosarul revoluției sau mineriadelor. Discuția va ajunge și acolo, e inevitabil. Cei care aveau ceva pe conștiință, nu neapărat cu abuzurile din penitenciare, au avut interesul să blocheze aceste discuții”, a subliniat Andrei Muraru.
El a anunțat, la Digi24, că următorul nume din cadrul demersului Institutului de a găsi torționarii liderilor PNŢ şi PNL va fi făcut public la sfârșit lunii august. Acesta a mai afirmat că este vorba despre un caz mult mai grav decât cel al lui Alexandru Vișinescu.
Întrebat fiind de către jurnalistul Luca Niculescu de data când vor fi făcute publice și celelalte cazuri similare celui lui Alexandru Vișinescu, Alexandru Muraru, directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a afirmat: „La finalul acestei luni. Este unul foarte bine documentat și este un caz mult mai grav. Avem peste 40 de victime într-o perioadă foarte scurtă, în 3 luni. Următoarele trei, patru, cinci în septembrie, octombrie”.