Femeia de 81 de ani, bolnavă de diabet, locuia într-o comună aflată la doar 7 kilometri de Bârlad. Familia sa spune că a sunat după ambulanţă imediat ce a văzut că aceasta se simte rău, al ora 9:30.
Reprezentanţii ambulanţei Vaslui spun însă că apelul a venit la aproape două ore după ce bătrânei i se făcuse rău.
“La ora 11:05, am primit, prin 112, o solicitare de asistenţă medicală de urgenţă din localitatea Simila. La acel moment, toate echipajele care lucrau în substaţia Bârlad erau alocate la alte urgenţe în localităţi îndepărtate. Lucrăm acum cu un deficit de 37% la personal şi un număr de ambulanţe insuficient,” spune Ana Maria Ungureanu, directorul medical al SAJ Vaslui.
În staţia de la Bârlad a Serviciului de Ambulanţă lucrează patru din cele 15 echipaje din judeţ.
Cele patru salvări de la staţia de ambulanţă Bârlad ar trebui să acopere solicitările pacienţilor din 74 de localităţi. Asta înseamnă aproximativ o sută de mii de oameni.
„Muncim din greu ca să beneficiem atunci când avem nevoie. Poate o singură dată în viaţă e cazul să apelăm la serviciile ambulanţei,” zice o localnică.
Conducerea Serviciului de Ambulanţă Vaslui a început o anchetă internă. Legislaţia nu prevede un anume raport între numărul de ambulanţe şi populaţie şi nici timpi obligatorii de intervenţie.