Chestionarul la care trebuie să răspundă poliţistele cuprinde cinci întrebări. Corpul de control vrea să afle dacă femeile s-au confruntat vreodată cu cazuri de hărţuire sexuală din partea şefilor, dacă s-au simţit discriminate la locul de muncă, sau care sunt avantajele şi dezavantajele statutului femeii în poliţie.
La punctul patru al chestionarului se cer lămuri în legătură cu tendinţele de discriminare şi hărţuire la locul de muncă, iar ultima întrebare vizează măsurile care au fost luate atunci când poliţistele s-au confruntat cu astfel de cazuri.
Liderii de sindicat din Poliţie spun că astfel de incidente aruncă o pată neagră asupra întregii Poliţii Române. Invitaţi la Jurnalul de seară, aceştia au recunoscut că poliţistele nu se îngrămădesc să-şi reclame şefii.
„Sunt mâhnit că datorită unor cazuri ca acesta se fac generalizări. Sunt mâhnit că un om a avut de suferit, dar sunt mai mâhnit că a stat foare mult în situaţia asta şi nu a venit să sesizeze”, a spus Toader Paraschiv, secretar general PNPPC.
Întrebat dacă au existat plângeri privind discriminearea unor angajate din Poliţie, acesta a spus: „În ultimul an niciuna. În condiţiile în care este vorba despre agresiune sexuală sau viol, este greu de probat dacă victima nu depune plângere”.
Între timp, ancheta de la Balş a continuat. Primul ajuns la audieri a fost şeful poliţiei Balş. L-au urmat alţi patru colegi, unii ca bănuiţi, alţii ca martori.
Ancheta îi mai vizează pe şeful Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, alături de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş. Poliţista Melania Renghea susţine că ar fi fost obligată să întreţină relaţii sexuale şi cu acesta din urmă. În replică, şeful Poliţiei Olt şi-a reclamat fosta subordonată pentru denunţ calomnios.
La Sibiu, a revenit în prim-plan un alt scandal de hărţuire sexuală iscat în urmă cu doi ani. Directorul Centrului Chinologic din Sibiu, comisarul şef de Poliţie Crişan Lăzureanu, a fost suspendat din funcţie după ce a fost reclamat de două subalterne. Între timp, corpul de control al IGPR se află la Sibiu pentru a extinde ancheta.
La nivelul întregii ţări, toate cele 9.000 de angajate ale Poliţiei Române ar trebui să răspundă întrebărilor anchetatorilor în cel mult două săptămâni.
Chestionarul MAI pentru poliţiste
1. V-aţi confruntat cu cazuri de hărţuire sexuală din partea şefilor?
2. V-aţi simţit discriminată la locul de muncă?
3. Care sunt avantajele şi dezavantajele statutului femeii în poliţie?
4. Care sunt tendinţele de discriminare şi hărţuire la locul de muncă?
5. Ce măsuri s-au luat atunci când v-aţi confruntat cu astfel de cazuri?