Amnesty International face apelul nu doar către ţara noastră, ci şi către Polonia, Lituania, Marea Britanie, Macedonia şi Germania.
Luna trecută, senatul american a prezentat un raport propriu care vorbea despre închisorile secrete ale CIA şi metodele brutale de anchetă folosite acolo. Deşi în document numele ţărilor implicate erau ascunse sub diferite culori, jurnaliştii de la Washington Post susţin că au descifrat codurile. Iar România ar figura pe lista neagră. Organizaţia pentru drepturile omului pretinde că are şi dovezi.
"După ani de negări, un fost şef al unui serviciu de informaţii şi consilier al preşedintelui de la acea vreme a admis recent că serviciile secrete au permis Statelor Unite să deschidă unul sau două centre secrete de detenţie." se arată într-un comunicat Amnesty International.
Organizaţia pentru drepturile omului se referă la declaraţia fostului director al Serviciului de Informaţii Externe Ioan Talpeş. El a vorbit însă despre existenţa unor spaţii pe care ţara noastră le-a pus la dispoziţia CIA, nu despre centre de detenţie.
Ioan Talpeş, fost director al SIE: În niciun caz nu a existat un centru despre care să li se spună românilor că este vorba de un centru de detenţie sau de o închisoare. Era pur şi simplu o locaţie de tranzit. Cert este că noi nu am avut cunoaştere de deţinuţi.
Raportul Senatului american, publicat luna trecut, detaliază şi metodele de tortură folosite de CIA petru a obţine informaţii de la suspecţii de terorism. Mohamed Slahi, ţinut 13 ani în baza de la Guantanamo fără să fie acuzat, a publicat după eliberare o carte în care a povestit ororile din închisoare.
Larry Seims, editor carte deţinut Guantanamo: Luni de izolare, privare de somn, supus la temperaturi scăzute. La un moment dat, au venit la el cu o scrisoare falsă, care ar fi fost expediată de la Casa Albă, în care i se spunea: Mohamed, o avem pe mama ta. O vom trimite la Guantanamo, nu-i putem garanta siguranţa.
Acelaşi raport al Senatului american, care a analizat peste 6 milioane de pagini de documente ale CIA, a stabilit că agenţia de informaţii nu a reuşit să stopeze nici un atac cu ajutorul informaţiilor obţinute prin tehnici brutale de interogare.