Discuția dintre șeful CIA și Putin, când americanii au știut că Rusia va invada Ucraina. „A decis deja să înceapă războiul”

Data actualizării: Data publicării:
colaj putin burns zelenski
William Burns (lângă Vladimir Putin) a fost ambasadorul SUA în Rusia și îl cunoaște bine pe liderul de la Kremlin. Sursă colaj foto: Profimedia

Un nou fragment din cartea jurnalistului Bob Woodward, „War” („Război”), scoate la lumină secvențe cruciale dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina, când Occidentul făcea eforturi diplomatice pentru a-l opri pe Putin să invadeze țara vecină. Jurnalistul relatează o convorbire telefonică dintre directorul CIA, William Burns, care a fost ambasador SUA la Moscova timp de aproape trei ani, și Vladimir Putin, în care înaltul oficial american i-a enumerat liderului de la Kremlin consecințele și sancțiunile pe care le va avea de înfruntat în cazul unui război. Potrivit lui Bob Woodward, șeful CIA a plecat de la Moscova cu o convingere clară după discuția cu Putin, pe care i-a transmis-o imediat președintelui Joe Biden.

Fragmentul din cartea jurnalistului Bob Woodward, care, alături de Carl Bernstein, a declanșat scandalul Watergate în anii '70, este relatat pe mai multe canale media. Cartea a fost publicată pe 15 octombrie și a suscitat numeroase controverse încă înainte de apariție, din cauza dezvăluirilor incomode.

Momentul descrie o discuție telefonică, în toamna anului 2021, care a avut loc la Moscova, între directorul CIA, William Burns, și președintele rus Vladimir Putin. Trebuie menționat că Burns fusese ambasador SUA la Moscova timp de aproape trei ani, între 2005 și 2008, și este un cunoscător foarte bun al Rusiei și al lui Putin.

Burns a fost informat că Putin va vorbi cu el la telefon. Iuri Ușakov, consilierul principal al lui Putin pe probleme de politică externă, l-a escortat pe Burns până la un birou din apropierea Kremlinului, apoi l-a lăsat singur în cameră, relatează Bob Woodward în cartea sa.

Discuția telefonică

Telefonul a sunat, iar Burns a recunoscut imediat vocea lui Putin. Putin a început prin a-și aminti de perioada în care Burns fusese ambasador al SUA la Moscova cu 14 ani înainte, apoi a părut să aștepte ca Burns să își transmită mesajul, probabil după ce fusese informat de Nikolai Patrușev (consilier foarte apropiat al lui Putin) cu privire la discuția care urma să aibă loc.

Burns a fost direct cu președintele rus.

„Suntem alarmați de faptul că vă gândiți serios la o invazie pe scară largă a Ucrainei. Asta ar fi o greșeală. Dacă faceți acest lucru, iată ce vom face”, a spus Burns la telefon, detaliind instrucțiunile date de președintele Joe Biden, informațiile privind mișcările trupelor ruse și măsurile serioase pe care SUA erau pregătite să le ia ca răspuns.

Putin nu l-a întrerupt și a părut să asculte cu atenție în timp ce Burns descria consecințele, mai notează autorul cărții.

„Vom uni Occidentul și vom impune sancțiuni economice dure și devastatoare. Ucraina este un stat suveran, iar noi vom continua să o sprijinim. De asemenea, ne ajustăm poziția militară în Europa. Aceasta nu este o amenințare, ci o declarație a ceea ce vom face ca răspuns. Trebuie să știți că repercusiunile le vor depăși cu mult pe cele cu care v-ați confruntat în 2014 (după anexarea Crimeei - n.r.). Statele Unite se vor asigura că Rusia este scoasă din (sistemul de plăți) SWIFT, vă vor izola diplomatic și vor ajuta Ucraina să se apere”.

Tăcerea lui Putin

Răspunsul lui Putin a fost lung și a reluat teme familiare, pe care Burns le-a mai auzit: convingerile lui Putin cu privire la Ucraina și încrederea sa în capacitatea Rusiei de a exercita controlul.

„Ucraina este slabă și divizată. Nu este o țară adevărată. Interesele Rusiei ne cer să controlăm alegerile Ucrainei”, i-a spus Putin lui Burns, potrivit cărții.

Președintele rus l-a respins complet pe președintele Volodimir Zelenski ca lider legitim și și-a reiterat nemulțumirile cu privire la legitimitatea guvernului ucrainean și la potențiala extindere a NATO. El a susținut că etnicii ruși din Ucraina sunt discriminați și persecutați.

Pe tot parcursul discuției, tonul lui Putin nu a fost nici defensiv, nici apologetic și nu a contestat afirmațiile lui Burns privind pregătirile Rusiei pentru conflict.

Lui William Burns i s-a părut că Putin crede cu adevărat în afirmațiile sale despre Ucraina și că apetitul său pentru risc a crescut, mai notează Bob Woodward.

Apoi, Burns i-a pus o întrebare: „Cu o armată de 180.000 - 190.000 de oameni, cum intenționați să controlați o țară cu 44 de milioane de oameni care nu doresc să fie conduși de Rusia? Cum veți gestiona acest lucru?”.

Putin nu a răspuns la întrebare.

La plecarea din Rusia, Burns a trimis din avion o telegramă președintelui Joe Biden, în care spunea: „Am rămas cu impresia foarte puternică că Putin a decis deja să înceapă războiul”, mai arată Bob Woodward.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri