Fiecare amfibie transportă până la 20 de persoane. Cele două utilaje au costat 300.000 de euro fiecare şi sunt dotate cu camere cu termoviziune şi infraroşu, aşa că pot funcţiona noaptea, pe ceaţă sau pe viscol.
Camera de termoviziune poate detecta caldura corpului uman pe o raza de 300 de metri. De asemenea, aceasta poate găsi un rănit îngropat în zapadă până la o adâncime de patru metri.
Amfibiile pot să traveseze ape cu o adâncime de 10 metri, în cazul în care curenţii nu sunt foarte puternici. Iar pe nămeţi sunt de trei ori mai rapide decât frezele.
„Este foarte bun în condiţiile în care o freză aflată în marş nu poate să ajungă în timp util din cauza condiţiilor, zăpezilor foarte mari. Viteza de deplasare la frezele mari fiind de 20 km pe oră, acest vehicul poate să se deplaseze cu 60 km pe oră”, explică Ayhan Talîp, şeful Atelierului de Reparaţii Auto al RAJDP Constanţa.
Deocamdată, însă, nu pot fi folosite. Abia saptamâna viitoare producatorii din Germania vor veni la Constanţa sa-i învețe pe muncitori cum să le folosească.
Tot cu fonduri europene, Consiliul Judeţean a cumparat şi patru utilaje de patrulare şi intervenţie, două maşini echipate cu lame şi un sistem de împrăştiere a materialului antiderapant.
„RAJDP dispune de 110 maşini şi utilaje echipate pentru sezonul de iarnă în aşa fel încât să putem acoperi toate tronsoanele de drum judeţean, atât pentru deszăpezire, cât şi pentru combaterea poleiului”, spune Adrian Gâmbuţeanu, directorul RADJP Constanţa.
Utilajele au fost împărţite deja între cele şase centre permanente din Constanţa, Cuza Vodă, Tariverde, Hârșova, Topraisar și Băneasa.