Numirea diplomatului român intervine în contextul speculațiilor din ultima vreme potrivit cărora un politician român ar fi în cărți pentru numirea ca secretar general al NATO. S-au vehiculat, în acest context, numele președintelui Traian Băsescu sau al fostului ministru de externe Mircea Geoană. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, al cărui mandat expiră anul viitor, vine joi în vizită în România, la invitația președintelui României.
Potrivit comunicatului MAE, ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, salută desemnarea ambasadorului Sorin Ducaru în funcția de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.
Ministerul Afacerilor Externe a primit cu satisfacţie anunţul făcut de către Secretarul General NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a informat Consiliul Nord-Atlantic, în cursul zilei de 22 mai 2013, în legătură cu decizia sa de desemnare a domnului Sorin Ducaru, ambasadorul României la NATO, în funcția de Asistent al Secretarului General NATO (ASG) pentru riscuri de securitate emergente, în baza rezultatelor concursului organizat la începutul lunii mai 2013.
Sorin Ducaru, un diplomat de carieră
Ambasadorul Sorin Ducaru este un diplomat de carieră cu o activitate de 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe. Experienţa sa include activitatea în cadrul Direcției de analiză politică, în funcțiile de consilier al ministrului și purtător de cuvânt al MAE (în mandatul de ministru de externe al lui Mircea Geoană), director al Direcţiei NATO din cadrul ministerului. A deținut funcțiile de ambasador al României la ONU, de ambasador în SUA, precum şi în calitate de Reprezentant permanent al României la NATO, deținând în ultimele 17 luni şi poziţia de Decan al Consiliului Nord-Atlantic.
Funcția de Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente vizează conducerea Diviziei pentru riscuri de securitate emergente şi urmează să fie preluată în luna octombrie 2013.
„Ocuparea de către România a acestei poziții în conducerea NATO reprezintă, dincolo de confirmarea competențelor candidaturii românești, o recunoaștere a rolului, contribuțiilor și a profilului strategic al României în NATO, precum și un rezultat important al strategiei Ministerului Afacerilor Externe de promovare activă a candidaturilor românești pentru ocuparea unor poziții de înaltă responsabilitate și influență în cadrul organizațiilor internaționale, în special în cadrul UE și NATO”, a declarat ministrul Titus Corlățean.
L-a înfruntat pe Medvedev
Presa rusă a scris că la reuniunea NATO-Rusia de la Soci, din iulie 2011, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi-a exprimat profunda indignare la adresa declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu referitoare la mareşalul Antonescu. Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, prezent la reuniune, nu a pregetat să-i dea replica liderului de atunci de la Kremlin, au fost informațiile venite tot pe surse, pentru că Sorin Ducaru, ca un adevărat profesionist, a evitat să dea detalii despre schimbul de replici pe care l-a avut cu preşedintele Medevedev la Soci. „Ca profesionist, respect termenii acestui cadru şi nu pot să comentez”, a declarat ulterior Ducaru jurnaliștilor români. „În orice caz, a adăugat el, vă pot confirma că mandatul meu este să promovez dialogul deschis, spiritul de cooperare constructivă între NATO şi Rusia, spirit, care, de altfel, a caracterizat şi reuniunea de la Soci, a fost leit-motivul reuniunii, aspect confirmat, de altfel, şi de secretarul general", a subliniat ambasadorul român la NATO.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat, într-adevăr, schimbul de replici, dar a evitat, la rândul său, să dea alte detalii despre incidentul diplomatic de la Soci. „Evident, nu voi comenta pe marginea unor astfel de chestiuni sau de neînţelegeri bilaterale”, a subliniat Rasmussen. Totuşi, el a avut un mic comentariu: „Suntem cu toţii de acord că e important să prezervăm spiritul de la Lisabona de deschidere a dialogului şi de cooperare între NATO şi Rusia şi să evităm orice acţiune care ar afecta acest spirit”, a spus secretarul general al NATO. Cuvintele sale au fost interpretate ulterior ca un reproş voalat adresat României, pentru că erau de natură să irite partenerul rus într-un moment important al discuţiilor cu NATO despre scutul antirachetă. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, Sorin Ducaru devine asistentul lui Anders Fogh Rasmussen, care îi laudă calitățile diplomatice.
Ce reprezintă funcția de asistent al secretarului general al NATO
Conducerea Secretariatului General NATO include, alături de Secretarul General, un prim-adjunct al acestuia şi şapte şefi de divizii cu rang de ASG/ Secretar general adjunct. Având în vedere că numărul pozițiilor de conducere din cadrul NATO este mai mic decât numărul ţărilor membre, ocuparea funcțiilor de şefi de divizie se realizează pe baza unui concurs de competențe deschis candidaţilor din rândul ţărilor membre, informează MAE.
Divizia pentru riscuri de securitate emergente este una dintre diviziile politice ale NATO, înființată în anul 2010, în contextul adoptării Noului Concept Strategic al NATO, pentru elaborarea şi promovarea politicilor şi programelor Alianţei vizând răspunsurile la ameninţările de securitate ale secolului XXI. În cadrul acestei Divizii sunt gestionate problematicile apărării cibernetice, securităţii energetice, neproliferării armelor de distrugere în masă, a luptei împotriva terorismului, precum şi capabilitatea de analiză strategică a Alianţei.