Când vom avea un nume pentru noul prinț?
Este dificil pentru mine să spun când vom avea numele prințului, dar eu pot să spun că abia aștept cu aceeași nerăbdare care e și în Marea Britanie această știre. Dar astăzi este o zi de bucurie. O zi de bucurie pentru Wiliam și Kate, o zi de bucurie pentru poporul britanic și știu că e pentru mulți oameni. Și vreau să împărtășim această bucurie cu prietenii noștri aici, în România. Știu că România este o țară care are un respect deosebit pentru Casa Regală din Marea Britanie și cred că interesul este foarte mare aici în România și mă bucur că avem relații atât de strânse.
Ați pariat pe vreun nume? V-ați gândit la un posibil nume sau la mai multe, pe care le-ar putea purta bebelușul regal?
Eu nu pot să speculez despre numele prințului. În general, avem o tradiție în acest sens, avem câteva nume tradiționale care au fost primite de membrii casei regale. Dar, este un băiat și eu sper că, în curând, vom afla care este numele șefului de stat pentru noi în viitor.
Credeți că prințul William și ducesa de Cambridge vor fi părinți moderni sau vor fi nevoiți să meargă pe regula protocolului regal? Sau poate vor găsi o cale de mijloc?
Esența monarhiei în Marea Britanie este tradiția cu elemente moderne. Și eu cred că modernizarea monarhiei este un proces firesc, pentru că fiecare generatie are o abordare puțin diferită de generațiile anterioare. Deci, eu știu că William și Kate sunt membrii altei generații, avem acum deja a patra generație: regina, prințul Charles, printul William și așteptăm modernizarea monarhiei prin a patra generatie, prin noul prinț.
Va exista aceeași intruziune în viața privată pentru a afla orice fel de detalii, pentru a vedea primele fotografii, de exemplu, primele imagini cu bebelușul regal? Credeți ducele și ducesa, familia regală, vor întâmpina această frenezie mass-media?
Eu cred că relațiile între casa regală și presă sunt bine gestionate și, de exemplu, când prințul William a fost la facultate în Scoția, eu cred că presa a respectat nevoile prințului, să aibă un spațiu pentru studiu, un spațiu pentru viața privată. Este un echilibru între viața privată și viața publică a casei regale și eu sper că putem să respectăm acest echilibru în continuare.
Următorul moment public foarte așteptat va fi botezul bebelușului.
Nu știu care sunt planurile pentru acest eveniment important, dar la noi este un eveniment care vine, de obicei, după câteva luni. E important să știm care sunt participanții principali la această ceremonie și este și o decizie privată pentru William și Kate.
Cum comentați decizia reginei de a schimba regula moștenirii la tron între frați? Dacă era să fie o fată, avea acest drept, de a al treilea moștenitor al coroanei britanice. Cum vedeți acest gest, această schimbare?
Am vorbit despre capabilitatea monarhiei de a păstra tradițiile, dar și de a urma un proces de modernizare. Eu cred că această legislație, care pentru noi a fost ca o schimbare de Constituție, a fost un element evident de modernizare, pentru că în societatea noastră femeile au egalitate de șansă. S-a născut un băiat, dar dacă ar fi fost o fată, ea ar fi fost moștenitorul Regatului Unit.
Avem două exemple recente în Europa, unul cu tradiție, altul în premieră - Olanda și Belgia. Mă refer la gestul unui monarh de a abdica în favoarea moștenitorului. Având în vedere că britanicii îl vor cunoaște pe al treilea moștenitor, ar exista posibilitatea ca la un moment dat regina să decidă să cedeze puterea prințului Charles?
Eu nu pot să comentez despre acest fapt. Eu pot să spun doar că există această tradiție în Olanda, dar nu există această tradiție în Marea Britanie, deci regina Elisabeta rămâne un șef de stat fabulos pentru Marea Britanie.
Interviu realizat de Raluca Lunculescu.