Aleșii i-au dat dreptate lui Traian Băsescu. Renunță la superimunitate

Data publicării:
0602alina 20manolache-48037

Actualizare.Comisia de statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot „împotrivă” și o abținere,, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însușite modificările solicitate de șeful statului, Traian Băsescu.

„Au fost modificări de formă, nu de fond, la solicitările de examinare venite de la Cotroceni. Am operat toate modificările cerute. Joi, la ora 9.00, raportul va intra probabil în dezbaterea plenului”, a precizat, miercuri, președintele Comisiei de Statut, Gabriel Vlase.

El a precizat că, potrivit formei agreate de Comisie, parlamentarul care nu face contestație la Raportul ANI își pierde mandatul în termenul prevăzut de lege, contestarea în instanță a raportului ANI urmând a se face în 15 zile, termenul fiind prevăzut în legea ANI și de Codul de procedură civilă.

Vlase a spus că Parlamentul va fi informat de căre ANI în calitate de instituție tutelară a celui care are o problemă de integritate.

______________________________

Aleşii erau într-un mare impas, ei trebuiau să răspundă urgent cererii preşedintelui de a modifica statutul parlamentarilor. În caz contrar, aprobarea bugetului de stat era pusă sub semnul întrebării, pentru că acesta include bugetele celor două Camere aprobate în baza statutului respins de Traian Băsescu.

Parlamentarii par să fidepășit impasul, au rezolvat în principiu solicitările președintelui Traian Băsescu. Au dat curs unor solicitări care nu se refereau doar la mutarea unor virgule, cum spuneau inițial aleșii, dar au făcut și modificări pe fond. Cele mai importante se referă la capitolul despre incompatibilități.

În textul inițial nu exista o prevedere foarte clară, ce se întâmplă dacă ANI constată că un parlamentar se află în incompatibilitate, iar acesta nu contestă în instanță decizia ANI.

Din textul inițial al statutului de înțelegea că parlamentarul își păstrează mandatul. Parlamentarii vor să facă o precizare din care să fie clar că, dacă în termenul prevăzut, de 15 zile, deputatul sau senatorul nu își epuizează toate căile de atac, nu contestă în instanță decizia ANI, atunci își pierde automat mandatul.

A fost introdusă și o nouă categorie la capitolul incompatibilități, este vorba despre avocați.

Odată aceste probleme rezolvate, până diseară va fi întocmit raportul, iar mâine va fi votat din nou statutul în plen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri