Foto: Facebook Gondola Sinaia
Orașul Sinaia lansează joi tronsonului 1400-2000 al gondolei Sinaia, ”cea mai recentă şi importantă investiţie publică în sectorul turistic realizată la Sinaia în ultimul an”, potrivit unui comunicat de presă al primăriei.
”Joi (ora 10 – n.red.) inaugurăm tronsonul 1400-2000 al gondolei Sinaia, cea mai modernă instalație pe cablu din țară și singura situată la o altitudine de 2.000 de metri. Toate aceste investiții sunt publice, iar instalațiile menționate mai sus sunt administrate și deținute de oraș (...) Din acest moment orașul nostru deține unul dintre cele mai competitive domenii schiabile din țară!”, spune Vlad Oprea, primarul orașului Sinaia.
Tronsonul 1400-2000 al gondolei Sinaia este cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din România, unind cele două zone schiabile ale staţiunii Sinaia: cea de joasă altitudine (Cota 1400) şi cea aflată la înaltă altitudine (Cota 2000).
Noua gondolă stabilește o serie de recorduri naţionale. Instalaţia ajunge la cea mai mare altitudine din România, 2.050 m, iar în zona Valea cu Brazi ajunge la cea mai mare înălţime faţă de sol înregistrată de o astfel de instalaţie, 120 m. Noua gondolă este construită pe cel mai abrupt segment de transport pe cablu – 45 de grade la primii trei piloni. Instalația are 42 de gondole a câte opt locuri, o capacitate de transport de 1.500 de persoane pe oră şi un traseu cu o lungime de 2.000 de metri.
Totodată, va fi lansat un skipass unic care, la prețul de 140 de lei, va oferi acces la 25 de km de pârtii și la cele mai performante trei instalații din România: tronsoanele 1000-1400 și 1400-2000 ale gondolei Sinaia și Telescaunul Soarelui. ”Inaugurarea acestui nou tronson de telegondolă reprezintă unul dintre cele mai vizibile demersuri ale strategiei noastre de a transforma Sinaia în destinația de ski numărul 1 în România”, spune conducerea Transport Urban Sinaia, firma ce administrează gondola.
Denumirea gondolei Carp (cel de-al doilea tronson al gondolei Sinaia, cuprins între Cota 1400 și Cota 2000) a fost inspirată de pârtia de schi cu același nume.“Carpul“este una dintre cele mai dificile pârtii de schi din România, cu un grad de înclinare, pe Fața Mare, de 43 de grade. Cea mai populară pârtie neagră din Sinaia (pârtia neagră este cel mai dificil tip de pârtie, cea mai ușoară fiind cea albastră, iar cea roșie având grad mediu de dificultate) are o lungime de 1.382 de metri și o diferență de nivel de aproape 500 de metri.