Imediat ce maşina care transporta de deşeuri a ajuns în faţa porţilor firmei de reciclare, senzorii de radioactivitate au declanşat alarma. Conducerea staţiei a sunat la 112. Pe lângă Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Poliţie, Direcţia de Sănătate Publică şi Garda de Mediu, la faţa locului au venit şi cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cu costume speciale şi cu o maşină concepută pentru astfel de intervenţii, au separat deşeurile radioactive de cele normale.
„Mai departe, cele contaminate au fost puse într-un container, sigilate și depozitate într-o zonă în care nu este pericol pentru angajații respectivei societăți sau pentru populația din jur”, a declarat lt. Marius Berevoian, responsabil cu incidentele radiologice, ISU Argeş.
Probe din containerul cu deşeuri radioactive vor ajunge la specialiştii CNCAN, pentru anchetă.
Alexandru Vâjan, comisar-şef al Gărzii de Mediu Argeş: „Se așteaptă din nou o firmă autorizată de CNCAN pentru a veni și a-l prelua și o să meargă cu el la neutralizare.”
Mihai Oprescu, prefectul judeţului Argeş: „În urma concluziilor care vor fi trase, acestea vor fi transportate sau eliminate pe platforma de reciclare.”
Este al doilea incident de acest fel în doar o săptămână. Aşa că firma de reciclare a decis ca deocamdată să nu mai colaboreze cu transportatorul care le aduce deşeuri.
Situaţia din Argeş nu este singulară. Acum câţiva ani, o firmă din Bucureşti a trecut printr-un incident similar.
„Un transportator ne-a adus o cantitate foarte mică de deşeuri amestecate în deşeuri urbane şi le-am făcut o analiză. Am chemat o societate care le-a preluat şi a distrus aceste deşeuri radioactive. Cineva dintr-un spital o fi aruncat într-un container de deşeuri nişte filme de la RMN-uri, de undeva şi s-au contaminat”, a povestit Florin Pascu, manager al companiei Iridex.