„Ora 21:30. Sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Dispecerul, o fată tinerică, slăbuță și cu o voce pițigăiată ridică receptorul...”, aşa începe "Eveniment la frontieră", unul dintre cele 5 romane scrise de ofiţerul Mariana Cenea.
În carte e vorba despre cum reuşesc să fenteze sistemul traficanţii de carne vie. De șase ani, de când a descoperit scrisul, orice rechizitoriu care îi cade în mână e sursă de inspiraţie.
„Așa s-a născut Eveniment la frontieră, din mărturia unei fete, a unei victime a traficului de ființe umane. Colegii mei îmi spun: avem un rechzitoriu bun, să te uiți pe el”, povestește comisar-şef Mariana Cenea, ofiţer psiholog, ITPF Timișoara.
„Sunt foarte mulţi poliţişti de frontieră în structurile noastre care sunt eroi pozitivi în cărţile doamnei Cenea. Faptul că prezintă într-un mod adevărat tot ce se întâmplă în Frontieră te face să mai dai o pagină, să mai dai o pagină”, spune comisar şef Valeriu Pera, ITPF Timișoara.
Şi, la fel ca-n viaţă, poliţiştii corupţi şi-au găsit şi ei loc în romanele Marianei Cenea, ca personaje negative.
„Joc dublu la frontiera, el este inspirat dintr-un caz nefericit al unui coleg de-al nostru care a trecut de partea cealaltă, a trădat”, spune scriioarea.
„Mi-au plăcut toate, este un scriitor în creștere, prin tematica abordată a intuit o actualitate. Nu știu dacă este mai mult polițist, mai mult scriitor sau mai mult psiholog”, spune Firiță Carp editor, scriitor și critic.
Mariana Cenea este în poliție de 18 ani, iar romane poliţiste scrie de șapte ani. Săptămâna aceasta, şi agentul Marian Godină, de la Poliţia Rutieră Brașov, a intrat în rândul polițistilor-scriitori. La lansarea primei sale cărţi a participat şi primul-ministru, Dacian Cioloş.