O parte din cetățenii afgani care au fost evacuați din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate la data de 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu au sosit în România, joi seara, la bordul unei aeronave TAROM.
Avionul a aterizat în jurul orei 21:30 la Baza 90 Transport Aerian.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu, au întâmpinat grupul de cetățeni afgani care au sosit în România.
La începutul lunii septembrie, 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi din Afganistan de reprezentanţii statului român. Pe cale terestră, ei au ajuns în Pakistan. Cei 80 de cetăţeni afgani sunt foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile.
Bogdan Aurescu: Mă bucur că pot să vă anunț că tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetățenilor afgani, a „afganilor noștri”
Bogdan Aurescu: Mă bucur că pot să vă anunț că astăzi tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetățenilor afgani, a „afganilor noștri”, așa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan.
Ați asistat la încheierea cu succes a celei mai ample operațiuni de extragere din Afganistan, în cadrul căreia aducerea în siguranță la București a 139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României, dintre cei 156 de cetățeni afgani care au fost evacuați de către celula de criză interinstituțională pe care am coordonat-o.
Este vorba, după cum știți deja, despre foști colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile, ca jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.
După cum am anunțat deja, am reușit extragerea din Afganistan a 156 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, 139 au ajuns în această seară la București, alți 17 cetățeni afgani care au fost sprijiniți de către autoritățile române să părăsească în siguranță teritoriul Afganistanului și care au primit deja asistență din partea României prin vize și respectiv scrisori de suport. Au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinația lor finală. O parte dintre ei vor ajunge în perioada următoare în România.
Cu câteva clipe în urmă le-am urat bun venit primilor cetățeni afgani din acești 139 care au ajuns în seara aceasta la București.
Bogdan Aurescu: Autoritățile române vor face tot ce le stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa să o ia de la capăt
A fost un moment foarte emoționant. Le-am spus că autoritățile române vor face tot ce le stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa să o ia de la capăt.
Cei 139 de cetățeni afgani care au fost aduși în această seară au ajuns cu o aeronavă a companiei TAROM, organizarea acestui zbor fiind coordonată de către MAE. De asemenea, la bordul aeronavei s-a aflat pe durata zborului și personal consular al MAE.
Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor colegilor și instituțiilor partenere din celula de criză, adică colegilor de la Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații cu care am lucrat foarte bine în toată această perioadă. Eforturile lor, adesea supraomenești, au făcut posibilă repatrierea în condiții de siguranță a 49 de cetățeni români care au dorit să fie evacuați din Afganistan, de asemenea șapte cetățeni străini ai unor state aliate și nu în ultimul rând a celor 156 de cetățeni afgani, esențiali pentru România, din care astăzi au ajuns deja 139.
Bogdan Aurescu: Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, emoțional
Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, emoțional pentru că Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat.
Deși operațiunile majore de extragere din Afganistan s-au încheiat, activitatea celulei de criză interinstituțională va continua o perioadă, până se vor termina de procesat toate solicitările care au fost primite, mai ales după ce am reușit extragerea celor 156 de cetățeni români în weekendul care a trecut.
Celula de criză va menține contactul cu cei 8 cetățeni români care au mai rămas în Afganistan și care nu doresc să fie repatriați până în acest moment.
Bogdan Despescu: După obţinerea unei forme de protecţie, cetățenii afgani vor putea fi înscrişi în programe de integrare
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, a explicat că printre cei 139 sunt persoane care deja beneficiază de permise de şedere temporară valabile, anume studenţi care au mai fost în România.
Cei 139 de cetăţeni afgani vor intra în carantină iar după încheierea formalităţilor, cererile lor de protecţie internaţională vor fi preluate şi vor fi cazaţi în centrul de azil de la Galaţi. „După obţinerea unei forme de protecţie, aceştia vor putea fi înscrişi în programe de integrare”, a detaliat oficialul.
Despescu a precizat că în România există şase centre de azil, care au în total 750 de locuri, cu posibilitatea suplimentării iar gradul de ocupare al acestor centre este în prezent de 70%.