„Am mai spus-o şi o repet, (cifra) indică ceea ce a subliniat BNR în comunicatul din 5 februarie, şi anume că este vorba de o vagă stagnare a activităţii economice. Da? De stagnare. Adică creştere 0”, spune Adrian Vasilescu.
România scapă la limită de recesiune. Economia a crescut cu 0,2% în trimestrul III 2012. Plusul: comerţul şi serviciile
6 martie, data la care aflăm ce a cauzat plusurile şi minusurile în economie
„La evaluarea din martie, ne aşteptăm să vedem din ce a ieşit această creştere 0. Banca Naţională a indicat deja două motive: scăderea producţiei agricole, cauzată de secetă- asta ne-a lovit în datele pe agricultură -, şi recesiunea la nivelul economiilor din zona euro, cu care noi suntem în relaţii comerciale. Exportăm acolo, importăm de acolo. Ei bine, faptul că Europa este în recesiune a făcut să scadă cererea de exporturi în România.
Şi o să vedem exact cum stau datele când va fi desfăşurătorul din 6 martie. Atunci o să vedem că agricultura a scăzut mult. Sper să vedem că industria a crescut ceva, şi cum industria este de bază în tabloul creşterii economice o să vedem de acolo cât iese creştere. Şi cum stau construcţiile. Iar aceste trei capitole – agricultură, industrie şi construcţii – întregesc tabloul producţiei de bunuri fizice. Mai departe avem comerţul şi serviciile – transporturi, activităţi profesionale şi alte servicii.
Vom vedea exact cum stăm cu tabloul şi vom vedea şi cât am încasat pe impozite pe produs, din TVA şi din accize, pentru că şi aceste încasări contribuie la întregirea tabloului Produsului Intern Brut.”
Anul agricol, o scădere accentuată. „Când avem ani buni, PIB-ul creşte cu două miliarde de euro”
„La noi, este o particularitate. Când avem ani agricoli buni, PIB-ul creşte cu două miliarde de euro. Când avem ani agricoli slabi, cu recolte mici, scăderea asta de două miliarde se resimte în PIB puternic. Despre asta o să vorbim în detaliu pe 6 martie, pentru că atunci o să avem datele complete ale tabloului”, explică consilierul guvernatorului BNR.