Guvernul vrea răspunsuri nu doar în legătură cu viteza de reacţie a celor care au intervenit, ci şi date despre starea tehnică a avionului.
Primele instituţii care trebuie să dea explicaţii sunt cele din subordinea Ministerului de Interne. Radu Stroe, ministrul de Interne, a fost chemat de altfel la Guvern încă de ieri după-amiaza, alături de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu şi de şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui.
„De ce un avion atât de vechi?”, s-a întrebat vicepremierul Liviu Dragnea. „Pentru că am înţeles că pilotul Iovan a anunțat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion”, a dezvăluit el.
Ipoteza avansată de vicepremierul Liviu Dragnea este contrazisă de colega sa de cabinet, şefa de la Transporturi, Ramona Mănescu. „Din datele pe care le am eu, aeronava era în stare bună din punct de vedere tehnic și avea toate acreditările, autorizaţiile tehnice valabile”, a declarat ministrul Transporturilor la Digi24.
Ministerul Transporturilor trebuie să explice şi dacă a fost vorba despre o prăbuşire sau despre o aterizare forţată. Potrivit Guvernului, printre instituţiile chemate să dea explicaţii mai sunt Ministerul Apărării Naţionale, cel al Sănătăţii şi Serviciul de Comunicaţii Speciale.
Raportul cerut de Victor Ponta trebuie prezentat de vicepremierul Gabriel Oprea până la şedinţa de Guvern de miercuri. În urma analizei, premierul a anunţat că va dispune sancţionarea celor vinovaţi.
Apeluri la 112 și căutări
Primul apel disperat la 112 se înregistrează la STS la ora 16 şi 16 minute. Medicul Radu Zamfir nu poate da repere despre zonă, pentru că nu o cunoaşte. Operatorul 112 îi cere să activeze funcţia GPS a telefonului mobil.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale foloseşte informaţii date de operatorii de telefonie mobilă şi dă ca repere trei localităţ: Beliş, Mărişel si Horea. Adică, o suprafaţă de 100 de kilometri. Pornesc în căutare salvatori de la Situaţii de Urgenţă, jandarmi montani și salvamontişti.
Toți se îndreaptă spre Beliş. Caută zadarnic 5 ore. Compania care se ocupă de securitatea aeriană trimite salvatorii în altă zonă, între peştera Scarisoara și oraşul Huedin, adica o suprafaţă și mai întinsă.
Zona este confirmată şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba. Între timp, doctorul Radu Zamfir pleacă de lângă epavă în căutarea unei zone în care să aibă semnal mai bun. Mai sună odată la 112 la ora 19 şi 30 de minute. Pentru că medicul le spune că vede o pârtie, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dă salvatorilor alt reper: Zona Scărişoara.
Zeci de oameni se răspândesc în pădure. De la epavă, vine un alt apel după ora 20.00, și îi îndreaptă pe salvatori spre alte două direcţii din aria respectivă: Zona Ursoaia şi Dârleşti. Ceva mai inspirati, doi pădurari pleacă spre vârful Petreasa, iar acolo îi găsesc pe supravieţuitori.