ACCIDENT AVIATIC. Două persoane au murit, o alta este grav rănită. Medic: Dacă ajungeau la ei mai devreme, ar fi fost salvați toți
Actualizare 05.20. Toți răniții au ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor 1 din Cluj Napoca.
_________________
Actualizare 03.30. O ambulanţă SMURD în care se afla unul dintre răniţii din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, a ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire a Urgenţelor 1 din Cluj-Napoca.
Bărbatul, care are fracturi la picioare, era conştient în momentul în care a fost preluat de medici, potrivit Mediafax.
La UPU sunt aşteptaţi să sosească, pe rând, şi ceilalţi patru răniţi în urma accidentului aviatic de luni după-amiază. Toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, aşteptând să fie aduşi răniţii.
____________________
Actualizare 01.30. Medicul Valentin Calu de la Elias, rănit în accidentul aviatic de luni după-amiază, a sunat-o, imediat după prăbuşire, pe directoarea medicală a unităţii, Dana Safta, a povestit aceasta.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: 'Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir'. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său - papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi ”, a povestit Dana Safta pentru Mediafax.
____________________
Actualizare 01.17. Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat pentru RFI că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate, chiar dacă în zonă există semnal. Totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului. Dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost efectuat din judeţul Sibiu, a arătat el.
Explicația vine după ce Victor Zota, reprezentantul Agenției Naționale pentru Transplant, a declarat că pasagerii avionului care a aterizat forțat au fost găsiți foarte târziu și că, dacă echipele de salvare ar fi ajuns mai devreme la ei, probabil că toți ar fi scăpat cu viață.
_________________
Un membru al unui club de offroad din Cluj, care a participat la operațiunea de salvare, a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii cu epava avionului.
Foto: Marius Pop/Facebook
Actualizare 00.40. Răniții sunt în ambulanțe și li se oferă primul ajutor.
Actualizare 00.32. La Ministerul de Interne are loc un Comandament de Urgență, condus de șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și secretarul de stat Cătălin Chiper. La comandament participă, de asemenea, miniștrii Radu Stroe și Mircea Dușa.
______________________
Actualizare 00.30. Medicul Irinel Popescu a povestit la Digi24 că a luat legătura cu medicul Radu Zamfir la scurt timp după ce avionul a aterizat forțat și că acesta era „foarte șocat”.
Irinel Popescu a mai spus că și-ar fi dorit ca pasagerii avionului să fi fost găsiți mai dvreme, în condițiile în care medicul Zamfir i-a comunicat inițial că toți cei aflați la bord era conștienți.
Irinel Popescu a povestit că a vorbit de două ori la telefon cu Radu Zamfir, după care Victor Zota a fost cel care a ținut legătura cu acesta. „La ultimul apel spunea: e ultima dată când vorbesc cu voi”, deoarece în zonă ploua, era frig și răniții riscau să intre în șoc hipotermic. Mai mult, la un moment dat, răniții au văzut elicopterul care îi căuta, dar cei din elicopter nu l-au văzut.
Unul dintre cei care au găsit epava avionului a declarat pentru Digi24 că unul dintre medici i-a povestit că își amintește doar cum avionul a intrat în arbori, după care „nu au mai știut nimic, s-au trezit jos”.
Bărbatul a spus că nu l-a văzut pe pilot, dar că acesta era încarcerat.
__________________________
Actualizare 23.54. Un reprezentant al SMURD Bihor a declarat la Digi24 că o a doua persoană și-a pierdut viața, și anume femeia care era în stop cardiorespirator. O altă persoană este în stare critică, a declarat Hadrian Borcea. Trei dintre răniți sunt stabili, cu răni destul de grave, în timp ce o altă persoană are răni ușoare.
Medicul Victor Zota, coordonatorul Agenției Naționale de Transplant pentru București, a declarat la Digi24 că „sunt cel puțin doi decedați” și că, dacă s-ar fi ajuns la locul accidentului mai devreme, probabil că aceștia ar fi putut fi salvați.
„Se pare că Adrian Iovan, un bun prieten, a decedat. Și rezidenta a decedat, deși a fost resuscitată, se pare că nu a mai reuşit să treacă. Sunt cel puţin 2 decedaţi. celelalte persoane sunt politraumatizate și sunt duse către spital”, a spus medicul.
„Avionul a căzut la 15.30-16.00. Probabil că dacă s-ar fi intervenit într-o oră-două ar fi putut fi salvate. Din nefericire, după două ore, starea celor doi a început să se degradeze. Medicul Zamfir a făcut tot posibilul ca să-i salveze. Era singurul care se putea mişca, Restul aveau fracturi”, a precizat medicul.
„Problema e cum localizăm un accident în ţara asta. Șapte ore nu au putut localiza locul accidentului? Dacă ajungeau echipele mai devreme, probabil că oamenii trăiau. Cum e posibil să cadă un avion şi să nu ştii unde este, 6 ore?”, a adăugat Victor Zota.
El a mai spus că a vorbit de mai multe ori cu medicul Zamfir, că a comunicat acest lucru autorităților care se ocupau de operațiunea de salvare și că în final, răniții au fost găsiți tot de săteni.
___________________
Actualizare 23.43. Persoanele rănite au fost transportate de o echipă de la un club de offroad la locul unde se află medicii, pentru a primi îngrijiri medicale.
Răniții urmează să fie transportați la unul din spitalele din apropiere, la Câmpeni sau Alba Iulia.
„Sunt conștienți, au răni, au lovituri”, a spus primarul comunei Beliș, Viorel Crainic.
Există informații potrivit căreia o a doua persoană și-ar fi pierdut viața, dar nu sunt confirmate.
____________
Persoana decedată ar fi pilotul avionului, dar informația nu e confirmată oficial.
Potrivit salvamontisului Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor, pilotul este mort și încarcercat. La bordul aeronavei se aflau un pilot și un copilot, unul dintre ei fiind Adrian Iovan.
Celelalte cinci persoane au fracturi, dar sunt în viață.
Victimele au fost găsite după mai mult de șase ore de căutări. Avionul era căzut în bot și avea o aripă ruptă.
Potrivit unor informații anterioare difuzate de agenția Mediafax, pilotul Adrian Iovan se afla în stare gravă.
- Etichete:
- video
- smurd
- salvamont
- accident avion
- adrian iovan
- accident avion transplant
- accident avion victime
- accident avion raniti
- avion prabusit belis
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News