ACTUALIZARE 14.30. Autorităţile maghiare au reuşit după trei ore de eforturi să scoată autocarul din şanţul în care căzuse. În paralel, Ministerul Transporturilor a anunţat o anchetă în acest caz.
Reprezentanţii Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier vor să afle, în primul rând, dacă au fost respectaţi timpii de conducere şi de odihnă, dar şi dacă pe lista de pasageri raportată au fost trecute toate persoanele aflate în maşină.
Autocarul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Frecvent operează pe teritoriul României, pe un traseu cuprins în programul de transport judeţean Harghita. Operatorul de transport are din anul 2011 licenţă de transport persoane şi un număr de 32 conducatori auto angajaţi. Şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015.
ACTUALIZARE 13.00. Cei trei români răniţi în accidentul din Ungaria sunt şoferii autocarului şi copilul unuia dintre aceştia, în vârstă de şapte luni, a declarat, sâmbătă, reprezentantul ISCTR în Harghita, precizând că autovehiculul transporta pasageri din Ungaria la schi în judeţul Harghita.
După evaluarea făcută la cele două spitale din Pecs şi Mohacs unde au fost transportaţi răniţii, medicii au stabilit cei trei români nu au leziuni grave, care să le pună viața în pericol, potrivit MAI.
ACTUALIZARE 09.30. Autocarul implicat în accidentul din Ungaria, în care se aflau 26 de pasageri, este înmatriculat în judeţul Harghita şi plecase vineri de la Băile Homorod spre localitatea Pecs, inspectorii ISCTR urmând să facă un control la sediul firmei operatoare, informează Ministerul Transporturilor.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să meargă de urgenţă la locul unde s-a produs accidentul în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judeţul Harghita, se arată într-un comunicat de presă al MT.
ACTUALIZARE 07.00. Medicii români care au venit în Ungaria să supervizeze starea răniților spun că cetățenii români răniți în accidentul de aseară sunt stabili, au o stare bună și nu necesită o spitalizare îndelungată. De altfel, ei nu vor fi transferați la niciun spital din țară. Între ei este un copil minor, de 14 ani.
_______________________________
La un moment dat, pe autostrada M6 din Ungaria autocarul a lovit parapetul şi a căzut într-un canal adânc de zece metri de pe marginea drumului, răsturnându-se pe o parte. În el se afla şi un copil de numai trei luni.
Cel puţin 22 de persoane au fost rănite la bordul unui autocar înmatriculat în România, care a ieşit de pe autostrada M6 în apropiere de Mohacs, în sudul Ungariei, vineri seara, a anunţat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, citat de MTI.
Anett Kasza a declarat că la bordul vehiculului se aflau atât adulţi, cât şi copii. Trei persoane au fost rănite grav, iar 19 au răni uşoare. Toţi răniţii au fost spitalizaţi.
Ulterior, bilanțul a fost confirmat și de două dintre instituțiile abilitate din România - Ministerul de Interne și Ministerul Afacerilor Externe.
Într-un comunicat, MAI a anunţat că, „printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Sănătății, s-a dispus trimiterea de urgență în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici și un asistent, condusă de către medicul şef SMURD pe Regiunea Vest”, iar, „în funcție de evaluarea completă a situației medicale” a persoanelor rănite, „se va lua hotărârea aducerii acestora în țară sau continuarea tratamentului de specialitate în ţara vecină”. Tot MAI a anunțat că a fost trimisă în Ungaria și o echipă de la Poliția din Arad, iar secretarul de stat Raed Arafat a spus la Digi24 că vor merge și reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, dat fiind că autocarul era înmatriculat în România.
Pal Gyorfi, purtătorul de cuvânt a serviciului naţional ungar de ambulanţă, a declarat că la bordul vehiculului erau 19 adulţi şi trei copii, inclusiv un bebeluş în vârstă de trei luni. Acesta a fost transferat la spital pentru monitorizare. Gyorfi a afirmat că doar patru-cinci persoane au suferit răni mai grave.