A demisionat Valentin Rîciu, consilierul ministrului de interne
Consilierul lui Carmen Dan implicat în scandalul poliţistului pedofil îşi dă demisia. Valentin Râciu anunţă pe Facebook că azi a decis să-şi înceteze activitatea la cabinetul ministrului afacerilor interne. "Așa văd eu ca polițist responsabilitatea", afirmă el.
„Astăzi am decis să-mi încetez activitatea la cabinetul ministrului afacerilor interne.
Nu pentru că situația mea juridică s-ar fi schimbat cu ceva.
După cum am precizat, nu am fost informat despre vreo acuzație penală, iar comunicatul public al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este lămuritor.
Am discutat astăzi cu ministrul și decizia aceasta este. Nu am pretenția de a fi exemplu pentru cineva, dar așa văd eu ca polițist responsabilitatea”, a scris el pe pagina de Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Valentin Rîciu are trei dosare penale. Este cercetat din 2016 pentru o infracțiune de ultraj pentru că de mai multe ori și-a amenințat un coleg pe o rețea de socializare, iar într-un alt dosar din 2016 este acuzat de înșelăciune.
Însă poate cea mai grea acuzație care i se aduce este de abuz în serviciu, într-un dosar din 2017 în care Valentin Rîciu, atunci angajat la Brigada Rutieră, este acuzat că ar fi plecat la mare cu sindicatul pe care îl conducea, în timpul orelor de serviciu și în baza unei semnături false.
El a fost angajat al Brigăzii Rutiere vreme de 25 de ani, mulți ani a lucrat alături de polițistul agresor, Eugen Stan, iar din octombrie 2015 este consilierul ministrului Carmen Dan.
Sâmbătă, după ce au fost difuzate aceste informații, în exclusivitate la Digi24, Valentin Rîciu a trimis, la MAI, un raport în care spunea că nu este cercetat și nici nu a fost vreodată pentru înșelăciune și cerea ministrului de interne să dispună după cum consideră.
Ministerul de Interne nu a reacționat. În octombrie 2015, atunci când Carmen Dan l-a numit pe acest bărbat consilierul sau, scria, pe pagină să de socializare, că Valentin Rîciu este un polițist extraordinar și că se va baza pe experiența sa.
Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus efectuarea unui control cu privire la modul în care parchetele competente au instrumentat trei dosare penale având ca obiect cercetarea agentului șef principal de poliție Rîciu Valentin, în prezent consilier al ministrului afacerilor interne, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune (art. 244 Cod penal), ultraj (art .257 alin. (2) Cod penal) și abuz în serviciu (art. 297 Cod penal).
Controlul a constat în verificarea celor trei cauze sub aspectul respectării normelor procedurale care reglementează activitatea de urmărire penală, precum și a ritmicității efectuării actelor de cercetare.
În urma verificărilor efectuate a rezultat că, în dosarele aflate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, procedurile s-au prelungit nejustificat, în cele două cauze nefiind efectuate acte de urmărire penală cu celeritate, ambele fiind repartizate pentru cercetări lucrătorilor de poliție din cadrul Brigăzii Rutiere – Biroul control intern.
În dosarul aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, procurorul de caz a dispus măsurile necesare efectuării cu celeritate a actelor de urmărire penală, delegând în acest sens lucrătorii de poliție din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern. Totodată, constatând neefectuarea în termen a actelor dispuse, procurorul de caz a intervenit prompt, dispunând noi măsuri și stabilind un nou termen de efectuare a cercetărilor.
Având în vedere cele menționate anterior, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus următoarele măsuri:
- Sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor prealabile ce se impun sub aspectul prelungirii nejustificate a procedurilor în cele două dosare ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 București, pentru a se stabili eventuala existență a indiciilor săvârșirii vreunei abateri disciplinare din cele prev. de art. 99 lit. h) și t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
- Efectuarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Serviciul de îndrumare și control a unui control tematic având ca obiectiv verificarea modului de exercitare de către procurorii de la parchetele competente a activității de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de către lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Brigada Rutieră, Biroul control intern
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News