A compromis Iohannis investiţiile locale? Cât adevăr e în declaraţia O. Vasilescu
Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a afirmat că investiţiile autorităţilor locale pentru anul 2017 sunt „compromise” pentru că preşedintele Klaus Iohannis a întârziat trei săptămâni promulgarea bugetului de stat, ceea ce conduce la întârzieri în contractarea şi derularea lucrărilor.
„Ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis? A refuzat să promulge bugetul şi, până la urmă, l-a promulgat. Cine a câştigat din chestiunea asta şi cine pierdut? A pierdut România pentru că s-a întârziat bugetul cu trei săptămâni, timp în care autorităţile publice locale nu au putut să-şi aprobe bugetele din cauza faptului că nu exista bugetul naţional; asta înseamnă că investiţiile pentru acest an sunt aproape compromise - şi vă spun de ce, că poate nu ştiţi cum se desfăşoară o investiţie în România: în luna martie abia vor putea să-şi aprobe autorităţile locale bugetele”, a spus Olguţa Vasilescu în 1 martie, la televiziunea publică.
Potrivit platformei Factual. ro, care verifică veridicitatea declaraţiilor făcute de politicieni, nu există o relație de inter-dependență între procentul cheltuielilor de investiții din bugetele locale și momentul aprobării bugetului de stat.
Astfel, Olguța Vasilescu susține că s-a întârziat cu trei săptămâni din cauză că președintele nu l-a promulgat. Istoricul din ultimii trei ani arată că după precedentele alegeri parlamentare (2008 și 2012), bugetele au fost aprobate chiar cu mai mare întârziere, respectiv 25 februarie pentru 2009 și 21 februarie pentru 2013, față de 16 februarie pentru 2017.
„Nu rezultă că ar exista o corelație directă între momentul adoptării bugetului de stat și cheltuielile de investiții ca procent din PIB. De altfel, în anul 2009, când bugetul de stat a fost adoptat cel mai târziu din întreaga perioadă analizată, avem cel mai mare procent de cheltuieli de investiții din bugetele locale. În același timp, dacă ne uităm la două bugete de stat care au fost promulgate în fix aceeași zi (18 decembrie) – bugetele pe anii 2014 și 2016 – vedem că există o diferenta semnificativa între procentul de investiții din bugetele locale – în 2014 au fost realizate investiții de 9.1 mld lei (1.36% din PIB), în vreme ce în 2016 au fost de 11.5 mld lei (1.53% din PIB)”, potrivit analizei.
În concluzie, judecând după istoricul ultimilor ani, nu există o relație de inter-dependență între procentul cheltuielilor de investiții din bugetele locale și momentul aprobării bugetului de stat.