Doar noaptea trecută, peste 40 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar de ieri, peste 100 de persoane au necesitat intervenţia medicilor.
30.000 de persoane aşteaptă sâmbătă dimineaţă să ajungă la raclă, iar rândul depăşeşte 3 kilometri.
Jandarmii au afirmat că numărul credincioşilor este mai mare decât anii trecuţi şi creşte de la o oră la alta. Mai multe ambulanţe, echipaje SMURD şi voluntari ai Crucii Roşii sunt pregătiţi să intervină.
Procesiune de sfinţire a Iaşiului
Procesiune impresionantă, azi-noapte, la Iaşi. Peste 100 de preoţi şi măicuţe, urmaţi de mii de credinciosi, au mers pe străzile oraşului, au cântat cântece bisericeşti, s-au rugat si au purtat pe brate racla cu moaştele Sfintei Parascheva, cea cu moaştele Sfântului Simeon şI Icoana Maicii Domnului. A fost o slujbă de sfinţire a oraşului sau pelerinajul numit Calea Sfinţilor.
Peste 100 de preoţi şi măicuţe de la mănăstirile din Moldova au plecat în pelerinaj pe străzile din Iaşi. Procesiunea se numeşte Calea Sfinţilor şI a devenit deja o tradiţie, de praznicul Preacuvioasei Parascheva.
„Are, pe de o parte, rolul de a binecuvânta fiecare stradă, fiecare loc pe unde se trece, arătând că doar cu puterea lui Dumnezeu putem să binecuvântăm acest pământ”, a explicat Constantin Sturzu, consilier cultural Mitropolia Moldovei.
Doi kilometri au purtat preoţii, pe braţe, racla cu Sfânta Parascheva, cea cu moaştele Sfântului Simeon de pe Muntele Minunat şI icoana Maicii Domnului Prodromiţa, adusă de la paraclisul catedralei Mântuirii Neamului.
„Sfânta Cuvioasă Parascheva ştie să adune sfinţi. În ultimii 20 şi ceva de ani au fost aduse moaşte din străinătate, dar acum pentru prima dată. Au fost aduse şi din ţara noastră, de la Mănăstirea Neamţ”, a afirmat Benedict Sauciuc, stareţ la Mănăstirea Neamţu.
Peste 2.000 de pelerini au mers pe jos, în spatele preoţilor care purtau moaştele sfinte. Tradiţia spune că rugăciunile le sunt ascultate în timpul pelerinajului.
Momentul cultimant al Sărbătorilor Iaşiului va fi pe 14 octombrie, cand avea loc slujba închinată Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi Bucovinei. Slujba nu va mai avea loc în faţa Catedralei Mitropolitane ci pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Şi asta din cauza lucrărilor de consolidare care au loc la clădirea Mitropoliei.
Incidente în timpul îmbulzelilor: o femeie a murit
Prima zi de pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva nu a fost una liniştită. O femeie de 55 de ani a murit, în timp ce stătea la rînd ca să se închine la moaştele sfintei protectoare a Moldovei. Femeia a fost prinsă în îmbulzeala creată de alţi credincioşi, care s-au grăbit să ajungă la raclă.
Când preoţii scoteau moaştele din mitropolie, credincioşii au uitat de cele sfinte şi s-au îmbrâncit ca să ajungă primii la raclă. Astfel de scene de luptă s-au derulat pe tot timpul zilei. Unii nu aurezistat. O femeie de 55 de ani şi-a pierdut puterile în mijlocul mulţimii. A leşinat şi nu şi-a mai revenit.
„O pacientă de 55 de ani din Ploieşti, adusă de echipajul SMRUD în stop cardio respirator. Au continuat toate manevrele de resuscitare, însă după 45 de minute s-a declarat decesul”, a declarat Carmen Volovăţ, Director medical la spitalul Parhon.
În spatele ambulanţei care ducea victima la spital, mulţimea şi-a reluat lupta pentru sfintele moaşte. 30 de mii de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării doreau să îşi lase rugăciunea la Sfânta Parascheva.
Pelerinajul de la Iaşi este unul dintre cele mai mari din România. Parascheva, prăznuită luni, este unul dintre cei mai adulaţi sfinţi şi este considerată ocrotitoarea Moldovei. Cuvioasei îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase.
Preoţii se aşteaptă ca cinci sute de mii de pelerini să vină zilele acestea la Iaşi. Moaştele vor ramane în curtea catedralei până când toţi credincioşii vor reuşi să ajungă la ele.