De cinci săptămâni, cei 23 de români așteaptă ajutorul promis de oficialii de la Bucureşti. Au primit, deocamdată, doar vorbe.
„Suntem reținuți prin înfometare, fără voia noastră. Rămâne ultima șansă să ne legăm niște pancarte, să vină poliția să ne ia, că altceva nu se poate”, spune unul dintre muncitori, Ioan Bogar, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Documentele românilor se află acum la autorităţile din Dubai.
„Dacă ne-ar da pașapoartele, am face ca familiile să ne trimită bani din țară și am veni pe banii noștri.
Consulatul nu ne bagă în seamă (...) De luni intrăm în a cincea săptămână în care doar noi știm cum tragem și ce tragem, mâncăm resturi de mizerie și spălături”, adaugă el.
Ministerul de Externe susţine însă că a făcut tot posibilul pentru repatrierea românilor.
„Oficiul consular a întreprins multiple demersuri pe lângă societatea angajatoare, subcontractorul acesteia, precum şi pe lângă autorităţile locale competente în vederea deblocării situaţiei, verificării legalităţii condiţiilor de angajare şi restituirii paşapoartelor cetăţenilor români. (...) Repatrierea muncitorilor români se va efectua pe cheltuiala subcontractorului din România, după intrarea în posesia documentelor de călătorie”, potrivit MAE.
Subcontractorul, însă, nu este de găsit. Iar familiile muncitorilor s-au săturat de promisiuni.
„Acum trăim cu speranţa să-i aducă acasă cineva (...) Sunt disperaţi şi supăraţi şi şi-au pierdut toate speranţele”, spune Rodica Todea, soția unuia dintre muncitorii din Dubai.
„M-am îmbolnăvit din cauza lui, că am văzut că se întâmplă ce se întâmplă”, spune Viorica Clamba, mama unui alt muncitor.
Inspectoratul de Muncă Timiș a descoperit, între timp, că firma subcontractoare nu avea dreptul să facă recrutări și nici plasări de forță de muncă.