Procesul care a șocat Franța ajunge la final. Ce au spus foștii soți Pelicot și cei 50 de bărbați acuzați de viol în fața instanței

Data actualizării: Data publicării:
desen sala de judecata tribunalul avignon sotii pelicot
Foto: Profimedia Images

După 10 săptămâni, procesul de viol cu acuzații în masă, care a șocat Franța, trece la faza finală a declarațiilor, transmite BBC. Cazul se concentrează asupra foștilor soți Dominique și Gisèle Pelicot, în prezent pensionari în vârstă de 71, respectiv 72 de ani.

Echipa de avocați a lui Gisèle Pelicot va face marți declarațiile finale, după care va urma apărarea, înainte de verdictul unui complet de cinci judecători, așteptat pe 20 decembrie.

Dominique Pelicot a fost judecat împreună cu alți 50 de bărbați în orașul Avignon din sudul țării, în septembrie.

Fiecare capitol al acestui caz s-a desfășurat sub lumina reflectoarelor, deoarece Gisèle Pelicot a renunțat la anonimat.

În Franța, cazul a devenit cunoscut ca „Affaire Mazan”, după numele satului de lângă Avignon în care locuiau soții Pelicot.

În noiembrie 2020, Dominique Pelicot a recunoscut că și-a drogat soția timp de aproape un deceniu și că a recrutat zeci de bărbați pe internet pentru a o viola în casa lor când era inconștientă.

Poliția a dat de urma celorlalți acuzați pe baza miilor de înregistrări video găsite pe laptopul lui Pelicot. Însă anchetatorii nu au reușit să identifice încă 21 de bărbați. Anchetatorii au declarat că dețin dovezi privind aproximativ 200 de violuri comise între 2011 și 2020.

Majoritatea inculpaților neagă acuzațiile de viol, susținând că nu pot fi vinovați deoarece nu și-au dat seama că Gisèle Pelicot era inconștientă și, prin urmare, nu „știau” că o violează.

Această linie de apărare a declanșat o discuție la nivel național cu privire la oportunitatea adăugării consimțământului la definiția legală a violului în Franța, definit în prezent ca „orice act de penetrare sexuală comis împotriva unei alte persoane prin violență, constrângere, amenințare sau surprindere”.

Procesul a pus în lumină și problema supunerii sub influența substanțelor chimice - agresiune sexuală comisă cu ajutorul drogurilor.

Pierderi de memorie după ani de căsnicie

Dominique și Gisèle Pelicot, ambii născuți în 1952, s-au căsătorit în 1973 și au avut trei copii. Ea a lucrat ca manager într-o mare companie franceză, în timp ce el - electrician de profesie - a demarat mai multe afaceri care au eșuat în cele din urmă.

Soții Pelicot au locuit în regiunea pariziană până în 2013, când s-au retras în pitorescul sat Mazan din sud. Aveau o casă mare cu piscină și obișnuiau adesea să își distreze familia extinsă în timpul vacanțelor de vară.

Avignon, Trial
Foto: Profimedia Images

Din toate punctele de vedere, erau un cuplu fericit și foarte unit. „Am împărțit vacanțe, aniversări, Crăciunuri... Toate acestea, pentru mine, erau fericire”, a declarat dna Pelicot.

Între 2011 și 2020, Gisèle Pelicot a resimțit simptome tulburătoare pe care le-a considerat semne ale bolii Alzheimer sau ale unei tumori cerebrale și a fost supusă unor examene medicale amănunțite. Pierderile de cunoștință și de memorie erau, de fapt, efecte secundare ale medicamentelor pe care soțul ei i le administra fără știrea ei.

Gisèle Pelicot a divorțat de soțul ei la scurt timp după ce infracțiunile acestuia au ieșit la iveală. Ea își folosește numele de soție doar în scopul procesului.

Dominique Pelicot se află în închisoare din noiembrie 2020. El va fi condamnat luna viitoare, alături de ceilalți 50 de inculpați.

Cum a ieșit cazul la iveală

În septembrie 2020, Dominique Pelicot a fost văzut filmând sub fustele femeilor de către un agent de securitate într-un supermarket din sudul Franței.

Poliția l-a reținut și i-a confiscat dispozitivele electronice. Au observat discuții suspecte pe contul său de Skype, apoi au găsit mii de videoclipuri cu bărbați făcând sex cu o femeie aparent inconștientă - soția lui, Gisèle.

Anchetatorii au lucrat săptămâni întregi pentru a aduna suficiente dovezi pentru a-l aresta pe Dominique Pelicot și, în cele din urmă, l-au arestat în noiembrie 2020. Acesta a recunoscut imediat toate acuzațiile.

Când Gisèle Pelicot a fost interogată de poliție și i s-au arătat fotografii și înregistrări video în care apărea inconștientă, a devenit clar că nu știa ce i s-a întâmplat. Ea a negat că și-ar fi dat vreodată consimțământul pentru a întreține relații sexuale cu alți bărbați și a realizat că soțul ei o drogase timp de aproape un deceniu.

Cincizeci și unu de bărbați în boxa acuzaților

Cincizeci de bărbați - cu vârste cuprinse între 26 și 72 de ani - sunt judecați alături de Dominique Pelicot.

Ei provin din toate categoriile sociale: printre ei se numără un pompier, un tâmplar, un asistent medical și un jurnalist. Mulți sunt căsătoriți și au copii. Majoritatea locuiau pe o rază de 60 km de la reședința soților Pelicot.

Câțiva au recunoscut că au violat-o pe Gisèle Pelicot.

Cu toate acestea, majoritatea resping acuzațiile. Apărarea lor se bazează pe faptul că nu credeau că ceea ce făceau era viol, deoarece nu știau că ea era inconștientă.

Dominique Pelicot a negat în mod repetat acest lucru, insistând asupra faptului că, atunci când a recrutat bărbați pe internet, a spus foarte clar că soția sa urma să fie adormită. „Toți știau, nu pot afirma contrariul”, a precizat el.

Ce a declarat Gisèle Pelicot în fața instanței

Gisèle Pelicot a fost cea care a decis să renunțe la anonimat - lucru foarte neobișnuit în cazurile de viol. Echipa sa juridică a insistat, de asemenea, ca înregistrările video ale presupuselor violuri să fie prezentate în instanță.

Gisèle Pelicot a declarat că speră ca decizia sa să le încurajeze pe alte supraviețuitoare ale violenței sexuale să vorbească: „Vreau ca toate femeile care au fost violate să spună: Doamna Pelicot a făcut-o, și eu pot. Nu vreau să le mai fie rușine”.

Doamna Pelicot a ripostat vehement la sugestiile „umilitoare” ale apărării potrivit cărora ar fi fost beată sau s-ar fi prefăcut că doarme în timpul presupuselor violuri, declarând că nu a fost niciodată interesată de schimburi de parteneri sau de sex în trei.

Cu toate acestea, Gisèle Pelicot a vorbit sincer și despre cum abuzurile și minciunile soțului ei i-au devastat viața. „Oamenii mă pot vedea și se pot gândi: femeia aceea este puternică”, a spus ea. „Aparența poate fi solidă, dar în spatele ei se află un câmp de ruine”.

Cum au reacționat francezii la proces

Oroarea acțiunilor lui Dominique Pelicot, numărul mare de bărbați implicați în acest caz și decizia lui Gisèle Pelicot de a milita pentru un proces deschis au făcut ca procesul să atragă o atenție semnificativă.

FRANCE - RALLY AGAINST SEXUAL VIOLENCE
Foto: Profimedia Images

Zeci de membri ai publicului larg participă în fiecare zi la ședințele tribunalului din Avignon pentru a o susține pe Gisèle Pelicot, aplaudând-o și oferindu-i flori.

În toată țara au apărut picturi murale care o înfățișează cu părul scurt și ochelari de soare rotunzi, iar în toată Franța au avut loc demonstrații de susținere a acesteia.

Un artiste de rue a dessiné Gisèle Pelicot sur les murs de Lille
Foto: Profimedia Images
A Fresco For Gisèle Pélicot - Gentilly
Foto: Profimedia Images

Mai presus de toate, mulți îi atribuie meritul de a fi declanșat o conversație privind cultura violului, misoginismul și supunerea indusă chimic.

Mai multe grupuri feministe fac acum presiuni pentru ca guvernul să modifice definiția violului pentru a include consimțământul, așa cum se întâmplă deja în multe țări europene.

„Societatea a acceptat deja faptul că diferența dintre sex și viol este consimțământul”, a declarat senatoarea Verzilor Mélanie Vogel, care a propus anul trecut o lege privind violul bazată pe consimțământ. „Dreptul penal, însă, nu a făcut-o”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri