Poliţiştii veniţi la Slatina din toată ţara pentru a învăţa limba romani spun că au lăsat deoparte orice prejudecăţi faţă de etnia romă. Cu toate acestea, vor învăţa mai ales expresii folosite de infractorii de etnie romă.
„Poliţistul trebuie să dea dovadă de tact, de înţelegere. Nu toţi romii sunt infractori, nu toţi romii sunt săraci. Unii sunt mai deschişi, alţii sunt mai necooperanţi”, spune poluțistul Eugen Savu.
La finalul cursurilor, poliţiştii nu vor şti doar să comunice în limba etniei rome.
„Şi elemente de istorie, de cutume ale etniei şi probleme actuale”, enumeră purtătorul de cuvânt al Școlii de Poliție Olt, Mădălin Pășaltea.
„La examen se dă toată materia, au trei examene de absolvire. Receptarea şi reproducerea mesajelor în scris, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor rome şi producerea de mesaje orale. La finalul cursului obţin o diplomă”, spune Marius Căldăraru, inspector școlar pentru romi în cadrul ISJ Olt.
Printre cursanţi sunt şi poliţişti care vorbesc de când se ştiu pe limba romilor, dar vor să afle mai multe despre istoria etniei.
„Eu sunt de etnie romă şi îmi desfăşor activitatea la postul de poliţie Bărbuleşti. Localnicii sunt de etnie romă, majoritatea de 90%. Cunoscând limba romanes îmi este mai uşor să discut cu aceştia, să cooperez, întrucât le cunosc drepturile, obiceiurile, tradiţiile şi îmi este mult mai uşor”, spune Gheorge Mironel.
Reprezentanţii comunităţii rome au păreri diferite despre această iniţiativă.
„Romii noştri mai discută între ei pe limba lor, iar poliţiştii rămân în acel moment cu gura căscată, că nu înţeleg. Şi asta cred că o să-i ajute foarte tare în acţiunile dumnealor. E bine şi pentru romii noştri, că poate că atunci când domnul poliţist îi vorbeşte pe limba lui, se vor înţelege altfel”, spune unul dintre aceștia.
„Limba ţigănească este universală şi se vorbeşte peste tot aceeaşi limbă. Limba care se învaţă la şcoală este total diferită de limba noastă. Aşa că, din punctul meu de vedere, limba pe care o învaţă nu o cunosc ţiganii”, spune Romeo Tiberiade, preşedintele Asociaţiei CREDIS Dolj.
Proiectul este finanţat integral de statul elveţian, care a investit 80.000 de euro în Centrul de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor de la Slatina.