Călătorii unei companii low-cost ce trebuiau să ajungă din Belgia la Cluj-Napoca au rămas blocați aproape 23 de ore pe aeroportul din Liege. Pasagerii au spus că au fost anunțați abia la 2 noaptea că le-a fost anulată cursa. Nouă cursa a fost programată să decoleze în jurul orei 11.00. Printre pasageri s-a aflat și procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi.
Unul dintre pasagerii blocați pe aeroportul din Liege a declarat că nu a primit nicio explicație pentru întârzierea de câteva ore. "Noi, cam toți, am ajuns în jurul orei 13:00 în aeroportul din Charleroi. Nu s-a știut nimic. Am primit un e-mail că vom avea o întârziere de 30 de aminute, apoi 3 ore, apoi alte 30 de minute și apoi am urcat în autocar, ne-am îmbarcat iar că să mergem la Liege. La Liege ne-am pus frumos pe scaun după care ni s-a spus că avionul nu mai decolează. Noi nu știm nimic de la nimeni. Nu știm dacă vom pleca astăzi la ora 11:00.
La ora 00:00 am ajuns la Liege. Nu ne-a contactat niciun reprezentant al companiei până în momentul de față. Am primit apă, iar astăzi (n.r. vineri) la ora 8 au venit cu niște sandwich-uri, iar apă ne-a venit la 5 dimineața. Noi cu copii mici după noi. A fost inuman din partea celor de la Wizz Air și nu putem să îi contactăm. Vrem doar să ajungem astăzi, nici nu ne mai interesează pe ce aeroport. Doamna consul ne-a spus că la 11:00 are promisiunea că vine un echipaj din Charleroi și vom ajunge astăzi în România. Dar, vă repet, nu avem nimic confirmat că vom pleca astăzi la ora 11:00 din Liege. Am înțeles că a fost ceață la Cluj, atât. Și că pasagerii de la Cluj au fost duși la Sibiu. Nimeni nu ne spune nimic. Noi estimăm că suntem 180 de persoane."
Specialiști: Pasagerii care se află pe aeroportul din Liege pot primi compensații
Pasagerii care se află de mai bine de 20 de ore pe aeroportul din Liege pot primi compensații de 250 de euro de persoană, la care se adaugă valaorea cheltuielilor, spun specialiștii în turism și drepturile pasagerilor.
„Ieri a fost ceață la Cluj și zborul Wizzair Cluj-Charleroi a fost anulat, prin urmare și returul a fost anulat, în condițiile în care alte companii aeriene au zburat (chiar dacă cu întârzieri). Aeroportul din Cluj nu a fost închis, iar alte curse aeriene au fost redirecționate la Sibiu sau Târgu Mureș. Din verificările noastre, cursa de Charleroi a fost operată cu avionul care trebuia să vină de la Tel Aviv, dar care a fost redirecționat la Sibiu, prin urmare avionul de la Sibiu a fost trimis la Liege, pentru că aeroportul Charleroi se închide noaptea. Așa că au fost strict motive operaționale pentru aceste zboruri anulate, iar motivele operaționale cad în sarcina operatorului aerian”, a declarat pentru MEDIAFAX Ramona Colea, director FlightClaim.ro, companie care se ocupă de reclamații și compensații pentru zboruri anulate sau întârziate.
„Pasagerii să păstreze chitanțele cu toate cheltuielile și pot face reclamații pentru a fi rambursate cheltuielile și pentru a primi compensația de 250 euro/persoană. O întârziere se justifică, dar nu se justifică anularea cursei, iar dacă motivele au fost operaționale, legate de faptul că Wizzair nu a avut avioane cu care să opereze zborurile, atunci pasagerii sunt eligibili să primească compensația”, a precizat Răzvan Pascu, consultant turism.