Cele 160 de tone de ciment, în valoare de aproape 800.000 de lei, au fost primite de la Guvern, din rezerva de stat, după ce sute de case din judeţul Suceava au fost inundate în anul 2008.
Socoteala prefecturii nu s-a potrivit cu cea a primăriilor. Edilii au reevaluat pagubele şi au constatat că numărul caselor care trebuie refăcute este mai mic decât cel stabilit iniţial. Surplusul de ciment a rămas într-un depozit al Poliţiei de Frontieră.
„Materialele rămase neutilizate se constituie rezervă de stat. Şi practic transportul trebuia realizat de către primăriile care nu au utilizat aceste materiale. Ca şi astăzi, nu avem fonduri pentru a asigura plata acelui transport”, a declarat Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava
Cu o valabilitate de doar 60 de zile, cimentul, în cei cinci ani de când stă depozitat, a ajuns chiar să se pietrifice.
Paradoxal, autorităţile din Suceava susţin că nu pot arunca materialele, întrucât fac parte din rezerva de stat.
„Practic se poate realiza în acest moment o preluare de către administraţia rezervelor de stat, după care această cantitate să fie scăzută, având în vedere că ea nu mai corespunde caracteristicilor tehnice pentru care a fost realizat în 2008”, a afirmat prefectul judeţului Suceava.
În timp ce autorităţile au închis ochii la asemenea risipă, sinistraţii nici măcar nu au primit materialele de construcţii necesare.
Peste şapte mii de gospodării din judeţul Suceava au fost afectate de inundaţiile din 2008.